Datum objave: 15. Lipanj 2023

PRESSICA U SDP - u : Restović ne podržava zračnu luku Pokrovnik, Slavica upozorava na uzurpaciju gradskog zemljišta

Diana Ferić
Diana Ferić

Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP -a i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika nije pobornik ideje gradnje zračne luke na Pokrovniku jer misli da će Šibenik koji se sada brendira kao grad  dvije zračne luke – zadarskom i trogirskom izgubiti ako se svede samo na jednu zračnu luku. To je istaknuo na današnjoj konferenciji za novinare koju je održao uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća zajedno sa svojim koalicijskim partnerom Ivanom Slavicom, vijećnikom  Nove  ljevice. Slavica je upozorio na to da Grad Šibenik želi s jedne parcele skinuti status općeg dobra da bi je prodao čovjeku koji ju je uzurpirao.  

Restović se osvrnuo na buduću zračnu luku na Pokrovniku jer je  jedna od točaka dnevnog reda sutrašnje sjednice  Prijedlog Odluke o pristupanju osnivanju trgovačkog društva Zračna luka Srce Dalmacije d.o.o. za usluge u zračnom prometu.

„Ova priča se očito zahuktala jer je netko zamislio da je predizborno vrijeme i da bi bilo dobro da na naslovnicama ide priča o osnivanju nove zračne luke na području šibensko-kninske županije. Gradski vijećnici će sutra imati pred sobom prijedlog odluke o osnivanju tog trgovačkog društva. Ovdje želim reći vrlo jasno - to nam ne treba i potpuno je suvišno. Stalno se u toj priči spominje važnost aerodroma za turizam u Šibeniku, pa onda i u županiji, moje pitanje glasi - jesu li za tu famoznu ideju naša četiri županijska saborska zastupnika, na čelu s nezamjenjivim Zekanovićem koji je i ovdje partner HDZ-u, pribavili mišljenja turističkih zajednica što bi nam to u konačnici donijeli i bi li na donijeli išta.
Povezao je to s već 20 godina starom pričom o gradnji brze ceste Šibenik -  Drniš – Knin koja je i dalje samo priča.
Nije zaobišao ni vječnu temu – cijenu odvoza smeća i zeleni grad. Kazao je kako se ponovno zamjenjuju teze i priča o problemima Zelenog grada umjesto o cijenama koje plaćaju građani. 
 „Svi smo svjedoci da odvoz otpada u Šibeniku ne funkcionira. Međutim, ono što se sada događa je zamjena teza - znači pokušavaju se u fokus javnosti staviti problemi koje ima Zeleni grad. Jasno želim reći da je glavni problem odvoza otpada smeća što je ono poskupilo, a kvaliteta usluge se nije popravila. Drugi pokušaj skretanja fokusa je ta priča oko iznajmljivača koji su tobože zbog odredbi zakona nisu mogli drugačije biti riješeni, nego tako da tri do četiri puta skuplje plaćaju odvoz otpada.
 
Ivan Slavica  govorio je o Prijedlog Odluke o ukidanju statusa javnog dobra, konkretno o katastarskoj čestici 1035/2 koja je nalazi u Crnici i koju Grad planira prodati Mateu Grgurici. Ta je točka skinuta s dnevnog reda prošle sjednice Gradskog vijeća, a on je već tada upozorio na niz grešaka i netočnosti.
 
„Ova tema nam je na dnevni red došla prije tri mjeseca, a prijedlog o ukidanju statusa javnog dobra je došao dan prije sjednice Gradskog vijeća. Zbog toga me takav ad hoc potez gradske uprave ponukao na to da osobno odem do Crnice i vidim što Grad Šibenik zapravo prodaje. Tako sam imao što vidjeti - gradsko zemljište na koje je netko upao, poravnao ga, napravio zid, parkirao nekoliko automobila i podignuo dvije montažne kućice. Uz sve ovo, obrazloženje o prodaji je bilo potpuno krivo i sadržavalo mnogo činjeničnih pogrešaka. Cijeli ovaj problem izložio sam na prošloj sjednici Gradskog vijeća Tihomiru Paškovu, pročelniku Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, kao i gradonačelniku i dogradonačelniku. Odgovor na sjednici nisam dobio, ali mi je na izlasku iz Kuće umjetnosti Arsen pročelnik Paškov rekao da se tu radi o čistoj uzurpaciji. Pitao sam ga zašto Grad nije reagirao, a on je samo rekao "a što tu možemo". Prijavio sam to Odjelu za komunalne djelatnosti i tu mi je rečeno da će geodet izmjeriti ovu parcelu. Ali do mjerenja nije došlo jer su montažne kućice nestale. Evidentno je da su u ovom slučaju pravila od samog početka prekršena, odnosno radilo se bez dozvole. Smatram da bi Grad Šibenik na ovom primjeru morao pokazati svoju snagu i autoritet i samim time ispoštovati sve ljude koji su gradili na legalan način te odbiti prodaju gradskog zemljišta osobi koja je tu bez dozvole postavila montažne objekte i poravnala parcelu”, objasnio je Slavica.
Iz kategorije: Vijesti