Datum objave: 08. Lipanj 2023

SNIMA SE DUGOMETRAŽNI FILM O DRAŽENU / Režira ga Danilo Šerbedžija, a Dražena glumi mladi Domagoj Nižić

Diana Ferić
Diana Ferić

Snima se dugometražni film o Draženu Petroviću što su inicirali Ljubo Zdjelarević Ivor Šiber.

To je projekt produkcijske kuće Kinoteka d.o.o.  "Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću" za koji je HAVC odobrio novac.

Scenarij je raspisao Ivan Turković-Krnjak, dok je 2021. godine pala odluka da se režijom filma bavi još jedan košarkaški fanatik, Danilo Šerbedžija, piše Jutarnji list

- Kad su Danila pitali što treba gledati za vrijeme korone, on je izjavio da se pogleda Draženova utakmica u dresu Real Madrida protiv Snaidera. Kad su ga pitala tko je GOAT, odmah je kazao Dražen - govori Ivor Šiber.

FOTO: Ante Magzan

Premijera u listopadu 2024. godine

Danilo je živio ono, najveće vrijeme. A mi niti 30 godina nakon Draženove smrti nemamo film o istinskom velikanu, ne samo hrvatske i ne samo sportske povijesti. Ili ga nemamo barem do sada. Ovo vrijeme u kojemu producenti užurbano rade, slažu posljednje mozaike financijske konstrukcije, dogovaraju lokacije za snimanje jer prva klapa trebala bi pasti u rujnu. Plan je da film ugleda svijetlo dana 22. listopada 2024. godine, kada bi Dražen Petrović - da je živ - napunio 60 godina.

I vjerojatno vam je već nešto zapelo za pažnju vezano uz najavu snimanja prvog igranog filma o Draženu, a sada ćete doznati i pitanje svih pitanja.

Dakle, Dražena Petrović će utjeloviti 25-godišnji Domagoj Nižić. Koji je uz završenu glumačku akademiju i aktivno, profesionalno igrao odbokju, bio je u Mladosti i reprezentaciji, pa mu svijet sporta nije stran. Ali, ne samo to. Uostalom, otkriva Nižić kako je on uopće završio “kao Dražen”...

- Riječ je o istinskoj sportskoj i ljudskoj veličini i pristup mora biti na najvišoj razni. Čim me Ljubo nazvao i kazao mi da puštam kosu, odmah sam krenuo u pripreme, u istraživanje, kaže Nižić.

I ne samo to, barem ne samo ono što podrazumijevate oko glumačkih vještina. Haklao je Nižić košarku, ali posljednjih mjesec, mjesec i pol on u Čitluku, na terenu gdje je i ponikao Ivica Zubac, naporno trenira za sve one kadrove u kojima će morati biti s loptom u rukama.

Nećemo se lagati, skinuti Draženove pokrete je nemoguće, ali sve se to može dovesti do vrhunske razine zahvaljujući filmskoj magiji, montaži. I da, iako sam po vokaciji odbojkaš, baš sam se zaljubio u košarku. Radim s trenerom Antom Prcom na elementima, baziramo se na šut i neke finte. Ono što je zahvalno kod Dražena jest da je, kao i kod najvećih stvari u životu, njegova košarka bila jednostavna. Onaj naskok na dvije noge iz kojega je tražio rješenja, je poput naskoka u odbojci, recimo...

S obzirom na to da je priča o Draženu velika, ne samo u nas, ne samo u bivšoj državi, već i šire, Nižić je svjestan i svoje odgovornosti u tome da prezentira Dražena Petrovića na što uvjerljiviji način.

- Odgovornost jest velika, jer mi to ne pričamo o hrvatskom ili europskom, nego i svjetskom velikanu. On nije bio samo Bog za nas, na stranu i njegovo košarkaško umijeće, tu je taj sportski pristup najvećeg svih vremena, Taj pristup je njegova velika ostavština. Odgovornost je stoga na nama nekim mladim ljudima otvorimo nove vidike, koliko tu treba požrtvovnosti i odricanja za postići velike stvari. Ali, i ispričati priču o čovjeku, piše Jutarnji list.

Iz kategorije: Vijesti