Datum objave: 06. Lipanj 2023

VOJNA NAOBRAZBA / Gradonačelnik Burić i župan Jelić primili 25. generaciju ratne škole Ban Josip Jelačić

Diana Ferić
Diana Ferić

U sklopu redovnog Plana i programa izobrazbe u 2022./2023. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ, Ratna škola „Ban Josip Jelačić” organizirala je studijsko putovanje s nastavnim posjetima u Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku. Tim povodom polaznike škole u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“  danas su primili šibenski gradonačelnik Željko Burić i šibensko-kninski župan Marko Jelić.

„Nemila ratna zbivanja u Ukrajini dokaz su kako su i danas mogući scenariji za koje smo mislili da pripadaju prošlosti. Zbog toga su znanje i iskustvo kakvo se stječe u učilištima poput vašeg najbolji način očuvanja mira i slobode, kao najvećih dragocjenosti što u ovakvim vremenima osobito dolazi do izražaja“ – poručio je gradonačelnik Burić podsjetivši na ulogu Šibenika u Domovinskom ratu te poželjevši polaznicima škole srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u gradu Šibeniku.

Prisutnima se obratio i župan Marko Jelić ukazavši, uz ostalo,  na važnost vojno-civilnog  obrazovanja te njegovu ulogu u očuvanju mira.

Zahvalivši se gradonačelniku i županu na dobrodošlici, brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ kazao je kako 25. naraštaj Ratne škole pohađa 15 polaznika od kojih je devet polaznika iz Republike Hrvatske – među njima je pet visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa, te šest pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti - po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore. 

„Zbog iznimnog doprinosa Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije u Domovinskom ratu te ulozi postrojbi Hrvatske vojske želimo čuvati spomen i prenositi znanje polaznicima međunarodne vojne izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ – istaknuo je brigadir Kožić.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić”, inače, najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska vatrogasna zajednica, Sigurnosno-obavještajna agencija) te pripadnika inozemnih obrambenih sustava, Škola poprima međuresorni i međunarodni karakter.

Nakon primanja, predavanje na temu „Šibenik u Domovinskom ratu i rujanska bitka za Šibenik 1991.“ održao je Nikola Vukošić, ratni načelnik Policijske uprave Šibenik. Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić” odat će počast  hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu kod spomen obilježja na Baldekinu.

Iz kategorije: Vijesti