Datum objave: 05. Lipanj 2023

VELIKO ZANIMANJE ZA CENTAR KORALJA / Prvog vikenda obišlo ga više od 800 posjetitelja, donosimo i neke zanimljivosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Centar koralja na Zlarinu proteklog, prvog vikenda od otvorenja posjetila su 852 posjetitelja koji su imali priliku novootvorenim Centrom prošetati uz stručno vodstvo. Među njima je bilo najviše Šibenčana koji su pohrlili vidjeti tu novu edukativnu, izložbenu, ali i umjetničku atrakciju u Šibeniku i to upravo na jednom otoku koji su u pravilu zapostavljeni i „izvan ruke”.

Jedna od vrijednosti tog postava koji priča priču o povijest, počevši od ostataka brodoloma u moru kod Zlarina preko tradicije koraljarstva do općenito biljnog svijeta u moru i našeg problematičnog i opasnog odnosa prema prirodi zbog kojeg je prisutna crna boja je to što je u njegovu realizaciju bili uključeni i Zlarinjani i neki drugi ljudi koji imaju veze s koraljima.

Tako su sestre Lukin, kćeri Viktora Lukina koji je jedini na Zlarinu izrađivao nakit od koralja ustupile na taj postav svoje originalne britve s koraljima koje im je u nasljeđe ostavio otac. Jedan gospodin s Mljeta posudio je za taj postav svoj primjerak očuvane grane posebne vrste koralja i tako redom.

Autorici postava, hrvatskoj umjetnici s talijanskom adresom Ani Katurić pomogli su svojim znanjem i dokumentacijom koju posjeduju i drugi Zlarinjani tako da je s njima razvijena plodna interakcija, a dobro je i to što je voditeljica tog centra Zlarinjanka Kate Buneta Gregov, donedavna direktorica TZ Zlarina, kći pokojnog Vladimira Bunete koji je zaslužan za iniciranje osnivanja tog centra.

Bogat i raznolik program nastavlja se i drugog lipanjski vikend, najavljuju iz Tvrđave kulture Šibenik koja upravlja Hrvatskim centrom koralja Zlarin.

Posjetitelji će se i sljedećeg  vikenda otokom moći provozati biciklima koje će moći preuzeti bez naknade. Ulaz u Centar koralja slobodan je zaključno s nedjeljom 11. lipnja, do kada posjetitelji mogu razgledati obnovljenu Kuću Kažerma u kojoj je vrlo zanimljivo ispričana priča o neraskidivoj stoljetnoj vezi koralja i Zlarinjana.

Iz kategorije: Vijesti