Datum objave: 05. Lipanj 2023

ŠIBENČANIN SA ŠVEDSKOM ADRESOM NAJAVLJUJE:Prvi lijek protiv Alzheimerove bolesti uskoro i u Europi

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je u SAD-u početkom ove godine odobren lijek za Alzheimerovu bolest  lekanemab, Šibenčanin sa švedskom adresom, neurogerijatar Nenad Bogdanović izrazio je uvjerenost da će on biti uskoro odobren i u Europi kao prvi lijek protiv ove teške demencije. Europska agencija za lijekove (EMA) već je dobila zahtjev za ocjenu ovoga lijeka. 

Očekujem odobrenje u prosincu jer je veliki zdravstveni i politički pritisak da se lijek odobri i u Europi, izjavio je u razgovoru za Hinu dr. Bogdanović, profesor gerijatrije hrvatskog podrijetla na Karolinska institutu i Karolinskoj sveučilišnoj bolnici u Stockholmu.

Lijek se u SAD-u prodaje pod imenom leqembi, a sadrži antitijela koja uklanjaju plakove ili nakupine toksičnog proteina beta amiloida iz mozga. Bogdanović kaže da je razvoj tih antitijela započeo u njihovu laboratoriju na Karolinskoj, ali su japanska farmaceutska tvrtka Eisai i američki Biogen kompletirali klinička ispitivanja. Prema prvim procjenama godišnja terapija košta oko 26.500 dolara.

Napominje i da je prije mjesec dana kompanija Eli Lilly izvijestila o pozitivnim rezultatima svoga lijeka - donanemaba. Također je riječ o antitijelima koja čiste amiloidne plakove u mozgu, a proizvođač tvrdi da usporava razvoj Alzheimerove bolesti za oko trećinu vremena.

Nova era borbe protiv Alzheimera

"Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) još nije dala završnu riječ o donanemabu. Očekujemo da će do kraja srpnja odobriti i ta nova antitijela za 'čišćenje smeća u mozgu", kaže Bogdanović koji je prije petnaestak godina i osobno bio uključen u razvoj prvih antitijela protiv Alzheimera u kompaniji "Wyeth and Pfizer" u Londonu. Ističe i da smo vjerojatno stupili u novu eru mogućeg zaustavljanja progresije Alzheimerove bolesti, za koju do sada nije bilo lijeka. A ideja o ovom načinu borbe protiv Alzheimera nastala je još krajem prošlog tisućljeća, točnije 1999. Nakon toga eksperimentalne studije na miševima pokazale su da se patološke promjene u mozgu mogu ukloniti antitijelima protiv proteina amiloida.

Dr. Nenad Bogdanović, po familiji s obje strane, majčine i očeve, može se nazvati fetivim Šibenčaninom. Po rođenju i stručnim vezama je Zagrepčanin. Doktor Bogdanović danas je specijalist gerijatar s užim područjem interesa u neurogerijatriji, profesor je gerijatrije na Karolinska institutu i voditelj Neurogerijatrijskog odjela i Klinike za poremećaje pamćenja Karolinske sveučilišne bolnice u Stockolmu. Ujedno je i gostujući profesor gerijatrije u Oslu, na Sveučilištu u Bostonu, na Sveučilištu u Rijeci i Sveučilištu u Zagrebu. Član je Povjerenstva za gerijatriju Ministarstva zdravlja RH i prvi licencirani specijalist iz gerijatrije u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti