Datum objave: 02. Lipanj 2023

VELIKI BRAT NAS PROMATRA / Gradska četvrt Stari Grad protivi se sustavu videonadzora, u gradskoj upravi kažu da oni nisu stranka u postupku

Diana Ferić
Diana Ferić

ijeće gradske četvrti Stari Grad protivi se postavljanju video nadzora na svom području kako je to planirala gradska vlast. O toj odluci obavijestili su gradsku upravu, ali nisu dobili nikakav odgovor. „Gradska uprava se "šutnjom administracije" oglušila na tu odluku vijeća Gradske četvrti Stari grad i mi ćemo pokrenuti upravi spor. Naša odluka je izvršna, a oni je ignoriraju pa ćemo pokrenut upravni spor. Usprotivili smo se na vrijeme Kako oni nisu poslali nikakav povratni službeni dokument mi smatramo da se slažu sa našom odlukom.To je njihov modus operandi odnosa sa svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima kaže Davor Živković predsjednik Vijeća. U gradskoj upravi ističu da „vijeća gradskih četvrti nisu stranke u postupku ishodovanja dozvola za sustave tehničke zaštite jedinica lokalne samouprave.

Živković je sazvao Vijeće nakon što je Mileta na lokalnoj televiziji predstavio taj projekt i kazao da će se financirati dijelom iz kazni koje će građani plaćati.

Pozvali smo dogradonačelnika Danijela Miletu da nam predstavi program video nadzora, i njihovu želju da postave takav skupi video nadzor. Tražili smo specifikaciju kamera i cijenu, ali nam je rekao da to nemaju jer da je to tajna ponuđača. Naši vijećnici traže sve informacije koje su je vlast imala prije donošenja takve odluke i sve ponude dobavljača na uvid, ali ništa od toga nismo dobili. Sumnjamo da su postavljanje tih kamera naložili strani investitori, kako bi štitili svoju imovinu, u Hrvatskoj i kako bi imali direktan nadzor nad njom, a financirat će se dijelom, ne znamo kolikim od kazni koje će generirati taj softver i koje će građani plaćati. Mi na to ne pristajemo”, kaže Živković.

Videonadzor koji se instalira sastoji od 240 kamera postavljenih na 70 lokacija, povezan je s 20 kilometara optičkoga kabela, a uskoro će biti pušten u rad pod nazivom Sustav tehničke zaštite Grada Šibenika.Jedan set kamera će pratiti situaciju u prometu, pokrivat će raskrižja te ulaze i izlaze iz grada, drugi će osiguravati zaštitu javnih gradskih površine kao što su dječja igrališta, kontejneri, plaže, dok će treći set pokrivati staru gradsku jezgru te će biti namijenjen otkrivanju samih prekršaja i kaznenih djela i prvenstveno će služiti policiji
Sustav će koštati oko 14 milijuna proračunskih kuna, a završava u nadzornoj sobi gradskih komunalaca i drugoj, smještenoj u policijskoj upravi.
U gradskoj upravi kažu da je smisao učinkovito otkrivati prekršitelje komunalnih, prometnih i drugih propisa. Prije dvije godine kada se o tome raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća oporba je bila protiv te vrste „Big brothera” u Šibeniku, a građani su iskazivali nezadovoljstvo i na društvenim mrežama jer su protiv toga da „Veliki brat” promatra sve javne prostore.

Iz kategorije: Vijesti