Datum objave: 02. Lipanj 2023

ISTRAŽIVANJE / Hrvatska mladost ne vjeruju političkim institucijama, a hrvatsku demokraciju doživljava kao lažnu i izopačenu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Mladi u Hrvatskoj ne vjeruju političkim institucijama i medijima, a njenu demokraciju doživljavaju kao lažnu i izopačenu, pokazalo je istraživanje “Mladi, mediji i demokracija” koje je organizirao i proveo Centar Miko Tripalo. Istraživanje koje je provedeno anketiranjem studenata Fakulteta političkih znanosti u dobi od 18 do 29 godina ptvrdilo je već poznatu činjenicu da su mladi u Hrvatskoj nezainteresirani za politiku i izbore te da je među mladima kontinuirano prisutno nisko zadovoljstvo demokracijom u Hrvatskoj, a da njihovo znanje o demokraciji “u stabilnom padu”.
Istraživanje je provedeno među mladima od 18 do 29 godina u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Vodnjanu, Puli, Osijeku i Varaždinu. Sudionici su pokazali da imaju usko razumijevanje demokracije iako o njoj kao sustavu imaju pozitivno stajalište, problem vide u negativnim aspektima demokracije koji su prisutni u Hrvatskoj te je zbog toga doživljavaju kao izopačenu i lažnu.

Iz kategorije: Vijesti