Datum objave: 31. Svibanj 2023

GDJE GRANICE RAZDVAJAJU KULTURA SPAJA / Učenici OŠ Tina Ujevića sudjelovali na mobilnosti u Novom Sadu

Diana Ferić
Diana Ferić
U sklopu projekta „Gdje granice razdvajaju, kultura spaja“ sudionici kojeg su osnovne škole Tina Ujevića iz Šibenika, „Žarko Zrenjanin” iz Novog Sada i  Rogaška Slatina iz istoimenog grada u Sloveniji  održana  je treća mobilnost i to u Novom Sadu. Prije toga domaćini su bile škole iz Šibenika i Rogaške Slatine.   
U Novom Sadu je na tom susretu koji je trajao pet dana boravilo sedam učenika  OŠ Tina Ujevića i tri učiteljice: prof. Marijana Mikulandra te dvije učiteljice razredne nastave Silvana Kulušić i Ljiljana Stamenković.
 
 Svi učenici bili su smješteni kod obitelji učenika domaćina.  Tema mobilnosti bila je tolerancija, poticanje empatije i suradnje te izražavanje emocija kao osnova za prevladavanje problema i razlika među ljudima. 
„ Među učenicima nije bilo jezičnih barijera. Kroz sve te dane mobilnosti održane su različite radionice o prirodnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Srbije, znamenitim ličnostima kroz povijest u raznim poljima. Učenici su posjetili Sremske Karlovce i njihovu poznatu gimnaziju, Zmajev muzej u Sremskoj Kamenici. Također su posjetili i Petrovaradinsku tvrđavu i upoznali su život i rad Mileve Morić Einstein u interaktivnoj multimedijskoj izložbi „Mileva We Are a Rock“. Učenici su se okušali i u glazbenoj radionici na kojoj su pjevali tradicijske pjesme, a radovali su se i sportskim igrama te Flash mobu u kojem su pokazali plesno umijeće”, kazala nam je prof. Marijana Mikulandra.
Jednako uspješni i zanimljivi bili su i prijašnju susreti u Šibeniku i Rogaškoj Slatini na kojima su se učenici upoznali s nacionalnom i lokalnom baštinom i kulturom. 
 
U cijelom projektu sudjelovalo je 30 učenika. Njegov cilj je razvijanje multikulturalnih vještina učenika te razvoj pedagoških kompetencija učitelja u poučavanju multikulturalnih tema, a centralna tema je povijesna, kulturna i prirodna baština. Međukulturalne kompetencije podrazumijevaju uspoređivanje sličnosti i razlika među vlastitom kulturom te kulturama drugih zemalja, uočavanje prisutnosti stereotipa i predrasuda te čimbenika koji pridonose nerazumijevanju, ali i razumijevanju, među različitim kulturama te razvijanje društveno-jezičnih komunikacijskih funkcija što je sve od izuzetne važnosti za uspjeh pojedinca u današnjem svijetu koji obiluje kulturološkim različitostima.
Iz kategorije: Vijesti