Sidebar Menu

Datum objave: 25. Svi 2023

ŠIBENIK UGOSTIO FILANTROPE IZ CIJELOG SVIJETA / Raspravljali su o gorućim problemima i uživali u ljepotama Šibenika i okolice

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je bio je domaćin PHILEA Foruma 2023. te je ugostio oko 700 filantropa iz cijelog svijeta - predstavnika najznačajnijih zaklada iz cijele Europe i dijela svijeta. Domaćin im je bila Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja ove godine obilježava 20 godina rada. Govorilo se o najvećim problemima današnjice!

 

Sudionici ovog Foruma raspravljali su o tome kako filantropija može pomoći oko današnjih izazova od klime, demokracije, ali i (ne)jednakosti. Govorilo se o obrazovanju i ciljevima održivog razvoja i, možda najvažnije, kako oblikovati Europu prema budućnosti – gledano iz međunarodne, regionalne, ali i lokalne perspektive.Inače, PHILEA - Philantropy Europe Association je međunarodna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja europske i svjetske zaklade te nacionalne saveze zaklada.

 

Nakon pandemije, Europa je krenula u krizu, stoga je ovaj forum od izuzetne važnosti budući da se suočavamo s nejednakosti koja je potaknuta energetskom krizom, a i kriza svakodnevnog života sve je veća. Svjedoci smo da raste napetost između civilizacija i svjetonazora. Svijet je na prekretnici i zato je važno govoriti o ovim temama.

 

Osim brojnih rasprava, domaćini su ovaj Forum iskoristili i za promociju Hrvatske pa su tako sudionici uz Šibenik imali priliku posjetiti i Split, Zadar, Prvić, Zlarin, Murter, Nacionalni park Krka, ali i brojne znamenitosti i kulturne ustanove te razgovarati i upoznati se s radom 45 hrvatskih organizacija civilnoga društva.

Hrvatsku su posjetili ljudi koji mogu Europu i svijet usmjeriti u boljem pravcu kroz institucionalnu filantropiju - zakladništvo, sudioničku ali i poduzetničku filantropiju kojima svoje programe i ulaganja usmjeravaju u nove oblike društvene i ekonomske (samo)održivosti.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.