Datum objave: 22. Svibanj 2023

STEM KOMBI U ŠIBENIKU / Djeca, mladi, ali i stariji Šibenčani upoznat će se s alatima u STEM području

Diana Ferić
Diana Ferić

STEM kombi stigao je danas u Šibenik. Taj kombi s laboratorijem napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ kako bi kod djece i mladih razvijao zanimanje za STEM područja, a starije građane upoznavao s vrijednošću dostignuća iz tih područja, tj. prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, te njihovom primjenom u svakodnevici. Koristeći njegov laboratorij STEM ambasadori i članovi projektnog tima održavaju niz zanimljivih radionica i interaktivnih predavanja za osnovnoškolce, srednjoškolce i ostale građane.

U STEM radionice tijekom ponedjeljka prije podne  uključit će se učenici Osnovne škole Petra Krešimira IV u Šibeniku, a u utorak dopodne njihovi vršnjaci iz Osnovne škole Zadarski otoci u Zadru.

Sa STEM-om će se izbliza moći upoznati i stariji Šibenčani te Zadrani.

STEM kombi će danas od 15 do 18 sati biti parkiran na Obali palih omladinaca kraj stepenica koje vode prema katedrali svetog Jakova u Šibeniku, a u utorak će između 14 i 18 sati biti u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru.

Zainteresirani građani moći će otkriti čime je sve opremljen STEM kombi te isprobati alat i uređaje kojima se koriste znanstvenici iz STEM područja. Bez kojih dostiguća iz tih područja nam život ne bi bio ovakav kakav danas poznajemo, pričat će im STEM ambasadori.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.

Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Iz kategorije: Vijesti