Datum objave: 20. Svibanj 2023

ŽUPAN JELIĆ OSNOVAO STRANKU / U Zagrebu održana osnivačka skupština stranke "Akcija za promjenu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova politička stranka na hrvatskoj sceni AP -Akcija za promjene osnovana je danas u Novinarskom domu u Zagrebu,  a  za predsjedavajućeg supredsjednika izabran je dr.sc. Marko Jelić, šibensko – kninski župan. Na osnivačkoj skupštini predstavljena su temeljna načela političkog djelovanja AP,a to su  su jednakost građana, zaštita nacionalnih i javnih interesa kroz promicanje antikorupcijskih mehanizama, podizanje političke kulture, stvaranje uvjeta za tehnološki razvoj i inovacije, održivi razvoj, promicanje obiteljske politike, borba protiv svih oblika siromaštva i socijalne isključenosti, zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda, energetska neutralnost, jačanje i olakšavanje referendumskih inicijativa, ravnomjerni regionalni razvoj, modernizacija javne uprave, zalaganje za slobodu medija…, prenosi Šibenik IN.

„Danas smo na osnivačkoj skupštini u Novinarskom domu u Zagrebu i službeno osnovali političku stranku AP - Akcija za promjene. Usvojili smo Statut koji podrazumijeva izrazito visoku unutarstranačku demokratičnost te sukladno tome AP nema predsjednika već četiri supredsjednika. Izabrani supredsjednici su Marko Jelić, Goran Aladić, Ksenija Krivec Jurak i Ivica Žuvela - stoji u proglasu stranke AP. Koncept supredsjedništva statutarno je razrađen tako da se supredsjednici rotiraju na funkciji predsjedavajućeg supredsjednika svakih godinu dana, a sve do izbora novog supredsjedništva kojem mandat traje četiri godine. Supredsjednike bira Skupština, najviše tijelo stranke koju čine svi članovi stranke po načelu “jedan član - jedan glas” kazao je Jelić. 
 Istaknuo je da je ta stranka otvorena i inkluzivna. 
„Želimo da nam se pridruže svi oni čije su namjere časne i poštene, koji znaju, hoće i mogu te su dovoljno odlučni da se ne boje akcije i promjena odnosno da su za jednaku, inovativnu, obrazovanu, zdravu, suosjećajnu, čistu, očuvanu i naprednu Hrvatsku koju su nam naši preci ostavili da proslijedimo našoj djeci”, poručio je Jelić. 
Predsjedavajući supredsjednik stoji i na čelu Malog vijeća, tijela koje broji pet članova - odnosno četiri supredsjednika i Koordinatora. Koordinator je zasebno tijelo kojeg bira Skupština na razdoblje od četiri godine i na čelu će mu u aktualnom mandatu biti Dominik Gorički. Danas su izabrani i članovi Velikog vijeća koje broji najviše do 21 člana i čine ga svi članovi Malog vijeća te najviše do 16 članova koje bira Skupština na prijedlog Malog vijeća.
Na skupštini su bili Davor Nađi - predsjednik stranke Fokus, Petar Maretić - predsjednik Nezavisne liste mladih, Ante Dabo - zamjenik predsjednika stranke LIPO, Željko Lacković - predsjednik stranke Nezavisni te mnogobrojni nezavisni vijećnici, načelnici i gradonačelnici iz cijele Hrvatske - ističu iz stranke AP.
Iz kategorije: Vijesti