Datum objave: 18. Svibanj 2023

DEMOGRAFIJA / Jeste li sretnik koji će zaraditi 6,64 eura ako ispuni (ali ne ispuni) upitnik o svojim sponi odnosima, imovini, ljubavnim partnerima, obitelji, djeci, neplodnosti...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nagradu od 6,64 eura dobit će svaki od oko 18 000 građana Hrvatske koji odgovori (ili ne odgovori) na pitanja o svojim seksualnim navikama, imovini, prihodima, obitelji, zdravlju, neplodnosti, uvijetima stanovanja, vrijednosti imovine i iznese brojne druge podatke o svom osobnom i obiteljskom životu. Građani Hrvatske koji će biti anketirani izabrani su nasumice, novčanu će nagradu od 6,64 eura dobiti putem pošte, u koverti, a na postavljena će pitanja odgovarati online.
Anketu u sklpu kompleksnog europskog demografskog istraživanja u Hrvatskoj provodi
agencija „Ipsos” u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i Centrom za longitudinalne populacijske studije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
Organizatori ankete jamče apsolutnu anonimnost i zaštitu podataka, a troškove plaća EU iz svojih fondova. Na razini Europe istraživanje vodi Generation & Gender Programme u suradnji s Demografskim istitutom Nizozemske.
Pitanja na koja treba odgovoriti zadiru duboko u osobni i intimni život građana koji će biti anketirani. Primjerice trebaju odgovoriti na pitanja jesu li i koliko su puta imali spolni odnos u zadnjih mjesec dana, s koliko su osoba u životu imali spolni odnos, kolika je vrijednost nekretnina koje posjeduju, kolike imaju mjesečne prihode, kako žive i stanuju, koje su škole završili, jesu li djecu dobili prirodnim putom, umjetnom oplodnojom, posvojenjem ili uz pomoć surogat majke, tko u obitelji obavlja kućanske poslove, rabe li kontracepciju, idu li u crkvu, što jedu i piju...
Naknadu od 6,64 eura koja im stigne poštom osobe izabrane za anketiranje ne moraju vratiti ako ne ispune anketu. Plaćanje anketiranja u Hrvatskoj je nova praksa, no u EU se odavno primjenjuje.

Iz kategorije: Vijesti