Datum objave: 17. Svibanj 2023

POPLAVE & NEVRIJEME / Poplave ugrožavaju veliki dio Hrvatske. Problema zbog nabujalih rijeka, bujičnih voda ima i u Šibensko – kninskoj županiji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Poplave koje izazivaju rijeke koje su se izlile iz svojih korita, bujične i podzemne vode koje izbijaju na površinu, ugrožavaju veliki dio Hrvatske. Najteže je na području Zadarske županije gdje se i dalje vode bitke za obranu Obrovca i Gračaca. Nije tako dramatično, ali velikih problema ima i u Šibensko – kninskoj županiji. Na obrani objekata i sanaciji posljedica kišnog nevremena stalnu su angažirani 71 vatrogasac i 31 vatrogasno vozilo. Gotovo isto toliko vatrogasaca i vozila nagažirano je i u Karlovačkoj županiji gdje poplavama prijete sve tamošnje rijeke čliji je vodostaj dosegnuo alarmantne razine.
Svi vatrogasni timovi i Civilna zaštita u pripravnosti su na području Sisačko-moslavačke županije gdje se radi na priremama za obranu od nadolazećeg vodnog vala koji se očekuje danas.
Nema spokoja ni u Zagrebačkoh županiji. Bujične vode i najbujali potoci izazvali su probleme i ugrozili usijeve, gospodarske objekte i kuće u Velikoj Gorici, Svetom Ivanu Zelini, Rugvici, Samoboru i Veleševcima. Zntno je teža situacija u Požeško-slavonskoj županiji gdje 83 vatrogasca s 25 vozila sudjeluju u intrvencijama na poplavljenim i poplavama ugroženim područjima Oljasa, Slčavonske Požege i Pakraca. Još stotinu vatrogasaca bori se s poplavama na području Osječko–baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Krapinsko-zagorske županije. u kojima je ukupno sudjelovalo 95 vatrogasaca sa 39 vozila.
Isto toliko vatrogasaca radi na sanacijama šteta koje je jučer izazvao jak vjetar na području Rijeke, Opatija, Kostrene, Bribira i nizu manjih mjesta u priobalnom dijelu Primorsko – goranske županije.
Problema ima i u Istri na području
Umaga, Buzeta, Labina i Pule.

Foto: www.hrvatsko nebo

Iz kategorije: Vijesti