Datum objave: 13. Svibanj 2023

ZLA KOB / Koćarica Drugi val potopila se noćas kod Sestrica, članovi posade su spašeni

Diana Ferić
Diana Ferić

Koćarica Val Dva koja je potonula noćas kod otoka Sestrica Mala, 1,5 Nm jugozapadno od Zlarina četvrti je brod u ribarskoj obitelji Vedrana Mudronje koji im je do sada an takav način stradao. Srećim, ni u sinoćnoj havariji nije bilo žrtava. Tročlana posada je spašena, istina bili su dosta pothlađeni.

Šibenski ribar  Petar  Baranović kojeg je Mudronja noćas prvog nazvao nakon što se dogodila havarija iz prve ruke je doznao što se dogodilo.  

Brod je plitko na južnom dijelu oboda otočića Sestrica Mala. Zbog prodora mora je došlo do potonuća. U tom momentu je noćas bio imperativ svih službi spasiti ljude koji su isplivali na otočić. Ja im se ovom prilikom kao ribar zahvaljujem. Odmah po Vedranovom pozivu, došao sam noćas tamo na lice mjesta sa svojim brodom. Najmlađi član bio pribran, spasio mobitel, pa tako i živote posade. Osjetili su udarac, dogodio se prodor mora i vrlo brotonuće. Olakotna okolnost je da je najmlađi član poslao poziv mobitelom. Bio je toliko pribran da je mobitel zamotao u neki najlon ili posudu, pa nas je uspio kontaktirati.Oni su stabilno, nije bilo težih fizičkih ozljeda, ali došlo je do pothlađenosti. Bili su više od sat vremena mokri na vjetru i škoju. Poziv sam dobio oko ponoći i 20, a 1.45 ih je kapetanija evakuirala - priča nam Baranović i dodaje kako je pretpostavka da je do havarije došlo zbog otkazivanja kormila”, ispričao je Baranović za Morski. hr.

Vedran Mudronja bio je vlasnik koćarice 'Borko', koja je u listopadu 2002. godine potonula 2 Nm zapadno od Žirja, unutar granica Nacionalnog parka Kornati. Vlasnika broda i trojicu članova posade spasila je tada posada drugog ribarskog broda, a Vedranovog oca brod Lučke kapetanije.

Nažalost, uslijedile su i nove havarije, iako Vedran nije bio za kormilom niti jednog broda poslije toga!

U listopadu 2004., potonula mu je i koćarica Stella u međunarodnim vodama kod otoka Jabuke. Četvorica članova posade tada su na gumenoj splavi jedva spasili živu glavu.

Posljednja havarija dogodila se 2007. godine, kad je kod otoka Tmara, koji je 4 Nm udaljen od noćašnje havarije, u slično doba, oko 1,30 u noći ribarica Sveti Luka udarila u hrid i potopila se. Prema pisanju 24 sata iz 2007. godine, udarac je zapravo probudio bosanskohercegovačkog kapetana iz Kiseljaka koji je zaspao za kormilom. Srećom, ni tad nitko nije životno nastradao, piše Morski.hr.

Koćarica imena „VAL II“ nedugo nakon nasukavanja u potpunosti je potonula na dubinu od 7 metara, na oko 30 metara od obale Sestrice Male, priopćilo je Ministarstvo pomorstva. 

Službenici Lučke kapetanije Šibenik od jutros su na poziciji pomorske nesreće gdje nisu uočili tragove onečišćenja mora, no s obzirom da je posada prijavila oko jednu i pol tonu pogonskog goriva u brodskome spremniku, iz Kapetanije je vlasniku izdan nalog za žurno komercijalno vađenje podrtine na učinkovit i siguran način, u svrhu zaštite mora i morskog okoliš.

Podrtina ne predstavlja ugrozu za ostale sudionike u pomorskom prometu, a nakon vađenja i teglja na siguran vez obavit će se očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, u nadležnosti Lučka kapetanije Šibenik.

 

FOTO: Screeenshot

Iz kategorije: Vijesti