Datum objave: 11. Svibanj 2023

DOVRŠIT ĆE OČEVO DJELO / Ante Guberina dovršit će spomenik Miljenku Smoji koji je izradio njegov pokojni otac Ale Guberina

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Ivica Puljak primio je danas Antu Guberinu, kipara visokih umjetničkih dosega i sina pokojnog šibenskog kipara Aleksandra Guberine koji je osmislio spomenik Miljenka Smoje. Potpisali su autorski ugovor o oblikovanju Smojina spomenika. Naime, još 2009. godine Aleksandar Ale Guberina oblikovao je skulpturu Smojinog lika kako obuzet svojim mislima sjedi, ruku položenih na koljena, dok mu je pogled usmjeren prema dalekim stvaralačkim horizontima. Kako je Guberina preminuo 2022. godine, njegovo će djelo, u dogovoru s Gradom Splitom, dovršiti sin Ante.  Spomenik će biti izliven u bronci i postavljen na Matejuški, piše Dalmatinski portal.

'Nadali smo se da će doći trenutak da se ova ideja napokon realizira. Osjećam veliku odgovornost, ali i čast da ostvarim očevu želju i prema njegovim nacrtima izradim spomenik Smoji u Splitu', kazao je Guberina. 

Prijemu je nazočio i Organizacijski odbor zadužen za realizaciju obilježavanja Godine Miljenka Smoje, proglašene u povodu 100-te obljetnice njegova rođenja. Gradonačelnik Puljak izrazio je uvjerenje u uspješnu umjetničku realizaciju budućeg kipa velikog splitskog i hrvatskog novinara, književnika i scenarista. 

U ime Organizacijskog odbora Herci Ganza je izrazila nadu kako će modeliranje i lijevanje budućeg kipa biti okončano do 25. listopada, datuma Smojine smrti. Nekadašnji fotoreporter i prijatelj legende hrvatskog novinarstva, Feđa Klarić, istaknuo je kako će biti prava radost ugledati spomenik na Matejuški, tamo gdje se Smoje rodio i gdje je odrastao. Potpisivanju ugovora nazočio je i arhitekt Edo Šegvić koji je Matejuški, tom povijesnom mandraču, dao njezin današnji izgled suvremenog javnog prostora nenametljivo presvučenog  u bijeli kamen, prenosimo s Dalmatinskog portala.

FOTO: Dalmatinski portal

Iz kategorije: Vijesti