Datum objave: 11. Svibanj 2023

EU MATRIX / Šibenčanin Tonino Picula najutjecajniji je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. Zauzeo je 69. mjesto među 705 EU zastupnika.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator za vanjsku politiku grupacije Socijalista i demokrata, stalni izvjestitelj EP-a za odnose EU-a i SAD-a, te za odnose s Crnom Gorom, Predsjednik radneskupine za zapadni Balkan, Predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA), te član INGE 2, Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u EU-u, na EU Matrix listi za 2023. godinu zauzeo je 69. mjesto među 705 EU zastupnika. Potvrđeno je da je Picula jedan od najutjecajnijih EU zastupnika zastupnika te da je najutjecajniji je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.
Picula se istaknuo radom u temama vanjske politike, proširenja EU, kohezijskoj politici te kao šef Međuskupine za  mora, rijeke, otoke i priobalna područja, čime mu je odano priznanje kao najutjecajnijem među hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.
Visok rejting, ugled i utjecaj stekao je i zahvaljujući svojim izvješćima o novoj strategiji proširenja Europske unije, izvješća o budućnosti odnosa Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, redovnih izvješća o napretku Crne Gore, pretpristupnom financijskom instrumentu IPA III, kao i temama kohezijske politike u Europskoj uniji, odnosno politika ujednačavanja regionalnog razvoja Unije. Picula je prepoznat i kao pokretač novih inicijativa vezanih uz energetsku tranziciju, što je rezultiralo pokretanjem Tajništva za energetsku tranziciju otoka na europskoj razini.
-Vanjska politika Europske unije, ali i zelena tranzicija, ključno će oblikovati živote svih njezinih građana, jer ona danas obuhvaća teme sigurnosti i obrane, ali i energetske tranzicije i proizvodnje hrane, koje su presudna za sigurnost, zdravlje i održivost, kako cijele Unije, tako i Hrvatske u njoj. Počašćen sam ovim formalnim priznanjem mog rada, kako od strane građana, tako i od stručnih organizacija u Bruxellesu, istaknuo je Picula.

Iz kategorije: Vijesti