Datum objave: 07. Svibanj 2023

KRAPANJ / Proslavljena 500. obljetnica posvete samostanske crkve svetog Križa na otoku Krapnju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na otoku Krapnju proslavljena je 500. obljetnica posvete samostanske crkve svetog Križa. Misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić koji je pšosvetio novi crkveni oltar.
U homiliji biskup Rogić kazao je kako po drvu križa, kad je ljudskim očima Isus na križu izgledao posve nemoćan, Bog nam je pokazao svoju svemoć jer je od križa – koji je bio znak sramote, osude i najstrašnije smrti – učinio novi znak, znak ljubavi i spasenja. Od simbola najveće sramote i strahote Bog čini simbol ljubavi. Žrtvu pretvara u blagoslov. Očitovala se mudrost Božja i posvjedočila nam da naše misli nisu Božje misli, da naša shvaćanja nisu jednaka Božanskim, jer Bog i od sramote može učiniti svoju slavu, i od smrti učiniti život, od izgubljenoga učiniti spašeno. – Bog ne može biti pobijeđen, ničim, pa ni ljudskim grijehom.

Samostan na otoku Krapnju izgrađen je za braću Bosanske vikarije. Šibenski plemić Toma Jurić, potomak bribirskih Šubića, kupuje 1436. otočić od šibenskoga Kaptola s namjerom da tu sagradi kapelu. Nakon njegove smrti njegovi sinovi žele gradnju samostana za opservante, a 1436. papa Eugen IV. to dopušta. Gradnja crkve, samostana i klaustra je završena 1523. U crkvi su bila tri oltara: veliki s oltarnom slikom sv. Jelene Križarice i sv. Franje, Gospin sa slikom Gospe s Isusom i Sv. Križa s raspelom iz maslinova drveta, koje je 1523. doneseno iz Svete Zemlje. Crkva je posvećena 5. svibnja 1523. s naslovom Sv. Križa. 

Izvor: Šibenska biskupijan

Iz kategorije: Vijesti