Datum objave: 05. Svibanj 2023

ZEKANOVIĆ O MASAKRIMA U SRBIJI: To je njihov problem, mora se napraviti distinkcija između Srbije i Hrvatske, zapadne Europe i zapadnog Balkana

Diana Ferić
Diana Ferić

Zastupnici u Saboru RH danas su sa zabrinutošću komentirali masakre u Srbiji u protekla dva dana, naglasivši da treba raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja, izgradnji društva nenasilja, destigmatizaciji mentalnog zdravlja te su apelirali da se građane pozove da vrate oružje.Ivana Kekin (Možemo) smatra da bi bilo "čisto samozavaravanje reći da takvo što nije moguće i kod nas", naglašavajući da iz ovog tragičnog događaja u susjedstvu treba izvući pouku, a to je rad na prevenciji.

"Ne sviđa mi se da se zadnja dva dana izrazito nameće narativ da treba dignuti neku fizičku sigurnost naših škola. Prevencija se ne može odvijati na toj razini i da ne možemo od naših škola i naših institucija raditi tvrđave, nego na prevenciji raditi prije”, kazala je

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podsjetila je da je još 1. listopada 2021. godine u saborsku proceduru uputila zaključak da se osigura psihološka pomoć za sve učenike osnovnih i srednjih škola, s obzirom na posljedice korone i potresa, što je Vlada 5. siječnja 2022. odbila uz obrazloženje da to nije potrebno. Premijera Plenkovića zapitala je što danas, u svjetlu tragičnog događaja u Srbiji, ima za reći na to.

Hrvoje Zekanović je imao ipak drukčije mišljenje:

"Ono što se danas događa u Srbiji je ipak njihov problem, a ne hrvatski i mora se napraviti distinkcija između Srbije i Hrvatske, zapadne Europe i zapadnog Balkana", istaknuo je Hrvoje Zekanović (HDS).

"Medijska kultura u Srbiji stvarno je niska, u Hrvatskoj je situacija ipak nešto drugačija, ali, nažalost, vidim izjednačavanje, a mi smo moderna zemlja i članica EU", rekao je Zekanović. No, s obzirom na način medijskog izvještavanja o događanjima iz Srbije, strahuje da se ne bi to prelio i na Hrvatsku i širu regiju.

Iz kategorije: Vijesti