Datum objave: 01. Svibanj 2023

725. GODINA ŠIBENSKE BISKUPIJE / U katedrali sv. Jakova održana je svečana akademija u povodom 725. obljetnice proglašenja Šibenske biskupije 1. svibnja 1298.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svečanom akademijom u katedrali sv. Jakova obilježena je 725. obljetnica proglašenja šibenske biskupije bulom pape Bonifacija VIII. 1. svibnja 1298. godine. Akademija je započela pjevanjem Himne svetom Jakovu i čitanjem bule pape Bonifacija VIII. Uslijedio je Magnificata Antonia Vivaldia u izvedbi Mješovitog katedralnog zbora i prigodnog komornog orkestra koji je za ovu prigodu oformljen. Kao solisti su nastupili Valentina Fridrich sopran, Martina Barišić sopran, Filipa Lovrić Caparin alt, Stipe Trlaja tenor i Lovre Lovrić Caparin bas. Ogruljaška pratnja bio je Nikola Lovrić Caparin, a zborom i orkestrom je ravnala Jelena Mikulandra.
Župnik u Vodicama don Franjo Glasnović u prigodnom izlaganju donio je pregled najvažnijih događaja u proteklih dvadeset i pet godina. Između ostalog prisjetio se godina koje su u biskupiji bile posvećene obitelji, mladima, sv. Nikoli Taveliću, euharistiji, krunici i ostalim vjerskim temama. Ukazao je kako su redovnice i redovnici u proteklih dvadeset i pet godina u Šibenskoj biskupiji imali čitavi niz velikih obljetnica i događaja. Istaknuo je i sva događanja vezana uz kauzu majke Klare Žižić. Spomenuo se i velikih biskupijskih hodočašća, te preminulih svećenika, redovnica i redovnika.
U nastavku programa Mješoviti katedralni zbor izveo je Aleluju od Georga Friedricha Handela. Prigodno se obratio i šibenski biskup Tomislav Rogić koji je ukazao kako je u životu Šibenske biskupije bilo brojnih milosti koje su se dogodile, bilo je kušnji i nevolja koje je trebalo istrajati, bilo je križeva koje je trebalo nositi, bilo je blagoslova koji su darovani odozgor. Blagoslova koji su i danas jesu izvor, radosti, nade i utjehe, i temelj vjere koja se živi i svjedoči. 

Izvor. Šibenska biskupija

Iz kategorije: Vijesti