Datum objave: 28. Travanj 2023

2. SAJAM POSLOVA / Zahvaljujući projektu ARS MECHANICA u Industrijsko - tehničkoj školi se sastali poslodavci i potencijalni zaposlenici i stipendisti

Diana Ferić
Diana Ferić

Drugi Sajam poslodavaca, u sklopu EU projekta “ARS MECHANICA za nove kompetencije”, održan je danas u Industrojsko – obrtničkoj školi u Šibeniku, a prije njega I konferencija za novinare.

Današnji sajam poslodavaca idealna je prilika za povezati naše maturante i poslodavce, kao i nezaposlene i sve koji su voljni prekvalificirati se i prilagoditi potrebama tržišta rada da se povežu s našom školom i poslodavcima. Mi smo škola koja se svojim djelovanjem prilagođava potrebama tržišta rada, a akcija osnivanja gospodarsko-obrazovnog vijeća u kojem su članovi naše škole i predstavnici gospodarstva jedna je od aktivnosti koja vodi u tom smjeru kao i organizacija ovog sajma. Želim vam svima ugodno I korisno druženje”, rekao je ravnatelj te škole Zoran Živković.

Da je sajam idealna prilika za sve maturante, nezaposlene osobe te za sve koji razmišljaju o prekvalifikaciji da doznaju sve o mogućnostima zapošljavanja, ali i programima doškolovanja i prekvalifikacija koje se provode u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti ARS MECHANICA, potvrdila je i zamjenica župana, Iris Ukić Kotarac dodavši kako Šibensko-kninska županija ima jako puno dobrih poslodavaca koji traže upravo njih te da su oni nosioci bolje budućnosti Šibenskokninske županije ali i cjelokupne Hrvatske.

Strukovna zanimanja zbog raznoraznih predrasuda nisu bila toliko IN, ali vremena se mijenjaju i ona su sada jako tražena, a bez njih nema ni budućnosti. Očekuju vas veliki izazovi, kako vas učenike, tako i profesore, jer se trebate prilagoditi novim trendovima u obrazovanju strukovnih zanimanja. Budite ponosni što ste dio Regionalnog centra kompetentnosti za strojarstvo, jednog od 25 u cijeloj Hrvatskoj, jer on nije važan samo za našu županiju već za cijelu južnu Dalmaciju”, istakla je Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije koja pruža tehničku pomoć u realizaciji ovog projekta.

Mirjana Škugor, voditeljica projekta zaključila je konferenciju riječima: kazala je kako je organizacija sajma je još jedan način za povezivanje obrazovanje i tržište rada. ARS MECHANICA kao centar kompetentnosti stvara preduvjete da vrlo skoro imate opremu, strojeve, uređaje, učionice koji prate razvoj-.

Škola je na sajmu okupila poslodavce iz Šibensko-kninske, Splitskodalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, a tijekom sajma održana su i dva zanimljiva panela I to STROJARSTVO SUTRA i BEZ CENZURE, a predstavljeni su i programi prekvalifikacije. Na prvom panelu razgovaralo se o umjetnoj inteligenciji u strojarstvu, a poslodavci su se složili kako su ruke i noge bez mozga ništa, a mozak bez ruku i nogu također ništa. Dakle, neupitan je čovjek i njegovo znanje i neprekidno usavršavanje kako bi poslovanje i razvoj tvrtke bio zajamčen. Na drugom panelu, BEZ CENZURE predstavnici škole i institucija, odgovarali su učenicima na sva pitanja koja su ih zanimala na temu pokretanja samostalnog posla, zapošljavanja, programima prekvalifikacija… Svi poslodavci, sudionici današnjeg sajma jednoglasni su u mišljenju kako su ovakva događanja nužna i za njih same te učenike, nezaposlene i sve koji traže zaposlenje te kako je nužna suradnja obrazovnih institucija i gospodarstvenika u zajedničkom kreiranju obrazovnih jedinica kako bi se stvorila kvalitetna radna snaga za tržište rada. Hrvoje Galić, Impol TLM je kazao: “Nama kao poslodavcu je ovo zanimljivo prvenstveno kako bi se uključili u način obrazovanja naših budućih radnika, kako bi po završetku dobili što stručniji kadar za naše poslove”. Olga Pešo oz Iskra brodogradilišta Šibenik smatra da ovakvi sajmovi za njih znače jako puno, jer se imaju priliku predstaviti učenicima koji pohađaju školu koja ima smjerove koji su nama deficitarna zanimanja u samom brodogradilištu.

Mi imamo iskustvo, stručnjake i vrhunske klijente, ali nam nedostaje mladih kadrova koji su spremni učiti i razvijati se. Organiziramo razne edukacije u suradnji s našim partnerima, kao što su MTU iz Italije, ako ćemo pričati o brodskim mehaničarima. Tako da mladi ljudi koji dođu kod nas mogu biti sigurni da ih čekaju osposobljavanja i edukacije te napredovanje u poslu iz godine u godinu”, istaknula je. Da nije lako naći i zadržati kvalitetnog radnika potvrdila je Tea Vukić, iz tvrtke Capax te navela kako će tvrtka uvesti stipendiranje za učenike koji dolaze iz obrtničke škole. Tijekom sajma, sretnim posjetiteljima podijeljene su i nagrade koje su osigurali poslodavci.

Projekt ARS MECHANICA u potpunosti financira Europska unija oz Europskog socijalnog fonda. 

Iz kategorije: Vijesti