Datum objave: 26. Travanj 2023

PROMJENA / Projektom je predviđena rekonstrukcija, ali bivša upravna zgrada Revije sravnjena je sa zemljom

Diana Ferić
Diana Ferić

Bivša upravna zgrada nekadašnje konfekcijske kuće "Revija" u središtu Šibenika, koja se pretvara u luksuzni stambeno - poslovni objekt ipak neće biti rekonstruirana nego je jučer sravnjena sa zemljom zbog čega su i pomaknuti rokovi za grube građevinske radove. Bit će završeni krajem sljedeće godine. Uklonjena je glomazna zaštitna skela i gradilište je vidljivo i prolazinicima.

Novo zdanje s penthausom na vrhu zgrade trebalo bi biti dovršeno do zime 2025. godine. Mnogima je čudno što stanje trošne zgrade nije pouzdano utvrđeno prije projekta i početak radova nego usred njih.

“Po projektu je bilo predviđeno očuvanje postojećih zidova zgrade Revija, što se planiralo metodom stabilizacije zidova iz sredine zgrade. Izabrana je ta metoda iz razloga prostorno manevarskog ograničenja stabilizacije zidova s vanjske strane objekta. Da bi se takva metoda realizirala prvo se trebala zgrada očistiti iznutra, te postaviti nosiva konstrukcija, no tijekom radova, zbog trošnosti zidova, radovi su se morali obustaviti i pristupilo se ponovnoj analizu situacije. Analiza je pokazala da je jedini mogući nastavak da se postojeći zidovi uklone te tijekom gradnje nove zgrade vrate nazad u istim gabaritima i identičnog vanjskog izgleda, s čime su se sve strane usuglasile. Zbog ove situacije je došlo do stanke od dva mjeseca, koja je završila i od 24. travnja radovi su nastavljeni. Pauza koja je sada iza nas će u konačnici produžiti radove na rekonstrukciji zgrade, no izvođač i investitor se nadaju da od sada više neće biti iznenađenja i obustave radova. Tako je trenutni plan da se do ljeta ukloni postojeća zgrada, te krene s iskopima budućih temelja i podzemne garaže. Završetak grubih građevinskih radova predviđena je za zimu 2024. a cijela zgrada se planira završiti do zime 2025. godine”, priopćili su investitori.

Nakon uklanjanja krovišta zgrade i pregleda postojećih zidova utvrđeno je kako njihovo učvršćivanje neće biti moguće kako je planirano.
Tvrtka EXPO Šibenik direktor koje je Filip Višić planira izgraditi stambeno-poslovni objekt s garažama u podrumu u što ulažu od pet do pet i pol milijuna eura.Ta je tvrtka osnovana u travnju 2022. godine i uknjižila se kao vlasnik derutne i nekoć upravne zgrade najpoznatije šibenske tekstilne tvornice ‘‘Revija‘‘. Riječ je o objektu površine 430 četvornih metara koji je prvotno prodan za 3,3 milijuna kuna, dok mu je nakon sedam i pol godina vrijednost porasla na 9,5 milijuna kuna.
Filip Višić, Hrvat je s ukrajinskom adresom i šibensko – kninskim korijenima. Vlasnik je tvrtke ‘‘Adriatic Innovations‘‘ koju je osnovao 2018. godine sa svojom suprugom i njezinim bratom, a bavi se nautičkim turizmom sa sjedištem u Istri, a sada u Šibeniku gradi stambeno – poslovni objekt.

 

Iz kategorije: Vijesti