Datum objave: 24. Travanj 2023

EDUKACIJA ZA ZAŠTITU ZEMLJE / JU „NP Krka“ pridružila se velikoj ekološkoj akciji Rezolucija Zemlja

Diana Ferić
Diana Ferić

U sklopu velike ekološke akcije Večernjeg lista Rezolucija Zemlja provodi se i Mali zeleni natječaj, na koji se mogu prijaviti učenici svih škola u Hrvatskoj. Cilj natječaja je angažirati učenike osnovnih i srednjih škola da na maštovit i zabavan način promisle o različitim ekološkim temama te da se na kreativan način izraze u kratkom videu. Više od dvije tisuće učenika, više od dvjesto škola i jednako toliko videouradaka rezultat su prošlogodišnjeg natječaja. Ove godine najkreativniji učenici bit će nagrađeni posjetom Nacionalnom parku „Krka“.

Ovaj projekt stvara sposobne i ekološki odgovorne pojedince koji će se s više znanja i informacija brinuti o okolišu i očuvanju prirode. Zato ćemo ih s veseljem ugostiti u našem Parku, s naglaskom na Eko kampus 'Krka' u Puljanima, novouređenom edukacijskom centru s brojnim sadržajima, namijenjenom prije svega djeci i mladima. Edukacija je jedan od temelja na kojima ova Javna ustanova počiva, a rad s djecom s ciljem zaštite okoliša naša je dugogodišnja preokupacija i veliko zadovoljstvo“, istaknula je ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

Kao jedan od vodećih medija u Hrvatskoj, Večernji list okupio je 8 600 sudionika u više od pedeset aktivnosti provedenih 2022. godine u sklopu projekta Rezolucija Zemlja. Projekt na lokalnoj i nacionalnoj razini povezuje veliki broj sudionika koji zajedničkim snagama doprinose ekološkoj osviještenosti. Glavni fokus projekta je na spajanju konkretnih društveno korisnih ekoloških aktivnosti, utjecaju na široku javnost i aktivnom širenju svijesti o okolišu i potrebi njegove zaštite.

Ove godine u planu su brojne nove aktivnosti. Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, s prijateljima projekta održana je najveća akcija čišćenja u Hrvatskoj. Na više od četrdeset lokacija diljem Lijepe Naše čistile su se šume, livade, rijeke, jezera i more. U travnju počinje i ovogodišnji Mali zeleni natječaj, pa pozivamo djecu da sudjeluju u njemu svojim promišljanjima ekoloških tema i kreativnim izričajem i tako osvoje izlet u NP „Krka“, gdje će o prirodi i njezinoj zaštiti moći učiti u njenom najljepšem izdanju.

Kao prirodni nastavak toga natječaja, u rujnu će se održati i Zelena akademija, edukativni projekt namijenjen edukaciji učenika osnovnih i srednjih škola, ali i nastavnika i roditelja, o važnosti ekologije i „zelenog razmišljanja“ u školama i učionicama. Fokusiran na pojmove ekološke pismenosti, projekt kroz edukativne radionice uz pomoć stručnih predavača i voditelja na zanimljiv i zabavan način učenicima otkriva svijet ekologije.

Iz kategorije: Vijesti