Datum objave: 24. Travanj 2023

PROGNOZA VREMENA / Zbog jakog juga oglašen meteoalarm u Dalmaciji, očekuje se kiša i grmljavina

Diana Ferić
Diana Ferić

Stigla je promjena vremena. Početak tjedna obilježit će kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Danas će još biti razmjerno toplo, na Jadranu uz umjereno i jako jugo, no od utorka će sa sjevernim vjetrom, na Jadranu i burom, ponegdje i s olujnim udarima, stizati hladniji zrak pa će tijekom srijede temperatura biti niža od prosječne.

Danas se očekuje promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno. Povremeno kiša, glavninom od sredine dana, a mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće izraženiji, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Za danas je u cijeloj Hrvatskoj oglašen žuti meteoalarm. Na kopnu zbog grmljavinskog nevremena, a na moru zbog vjetra. Za sutra većem dijelu obale također vrijedi žuto upozorenje zbog vjetra, dok je kopno za sutra bez upozorenja.

Ponedjeljak će u Dalmaciji početi vjetrovito uz jako i olujno jugo, koje će popodne slabjeti. Bit će promjenjivo s povremenom kišom i grmljavinom, glavninom u drugom dijelu dana. Dnevna temperatura od 17 do 20°C.

I na jugu Hrvatske promjenjiva naoblaka i povremena kiša. Pojava jačih pljuskova s grmljavinom vjerojatnija je navečer, kada će slabjeti jako i olujno jugo. Temperatura zraka većinom od 14 do 19°C.

Još u utorak na kopnu promjenjivo uz povremenu kišu, a od srijede stabilnije te djelomice sunčano, većinom uz oblake dnevnog razvoja. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, prolazno s jakim udarima, a oslabjet će u četvrtak. Temperatura zraka niža od prosječne. U četvrtak nakon svježeg jutra danju ipak malo toplije.

I na Jadranu u utorak svježije, promjenjivo s pljuskovima i grmljavinom, ali i slabijim vjetrom. Krajem dana na sjeveru će zapuhati bura. U srijedu će se pojačati i proširiti duž obale te ubrzo okrenuti na sjeverozapadni vjetar, koji će u četvrtak puhati samo u Dalmaciji. Od srijede pretežno sunčano, zatim i malo toplije, no za vikend opet nestabilnije vrijeme, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Iz kategorije: Vijesti