Datum objave: 20. Travanj 2023

IZBORI ZA MJESNU SAMOUPRAVU / Političke stranke, osim HDZ -a, će ih prespavati, pokrenuli se građani u Raslini, Boraji, Perkoviću, na Brodarici...

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve političke stranke osim HDZ -a prespavale su kandidiranje  za članove vijeća  gradskih četvrti mjesnih od bora u Gradu Šibeniku, ali  su se zato u nekim mjestima, primjerice na Brodarici i u Raslini probudili njihovi stanovnici, uglavnom mladi, i sudjeluju na tim izborima svojim nezavisnim listama. Probudili” su se i u Boraju u kojoj je HDZ dobivao sto posto glasova birača, a sada mu se dio građana suprotstavlja svojom nezavisnom listom.

HDZ je istaknuo svoje kandidacijske liste za sve gradske četvrti i mjesne odbore osim u Zatonu u kojem je prijavljena samo lista Borisa Dukića s kojim HDZ u Gradu Šibeniku odavno koalira. 
 
Predsjednik GO SDP -a  Tonći Restović  se oglasio kako ta stranka neće sudjelovati  na predstojećim izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora zbog toga što gradska vlast ignorira tu razinu lokalne samouprave koja nema nikakav utjecaj no neki kažu da im je to samo izgovor jer da je pitanje koliko bi uopće, s obzirom na članstvom, formirati kandidacijski lista.
Ostale političke stranke ni na koji način  ne sudjeluju na ovim izborima.
Prijavljeno je  četrdeset pet kandidacijskih lista  i to trideset sedam HDZ -a kojem će se  u  Raslini, Jadrtovcu, Boraji, Brodarici, Perkoviću, Žirju i na Meterizama suprotstaviti liste grupa građana. 
Na Jadriji i u Starom Gradu u Šibeniku to nije novost, no grupe građana prvi put su takvu inicijativu poduzele na Brodarici i u Raslini i trude se biti jako vidljivi pa su osnovali i Facebook grupe.
 
Izborni slogan grupe građana na Brodarici čiju listu nosi Klara Čače je „Brodarica moje misto”. Žele unaprijediti komunalno uređenje na Brodarici, stalno održavanje zborova mještana, transparentan rad, više društvenih događanja te neke promjene u organizaciji gradskog autobusnog prijevoza.
U Raslini su se također pokrenuli uglavnom mladi ljudi, a velika potpora im je poznati Šibenčanin, dr. sc. Miljenko Bura koji je svoju dugogodišnju zagrebačku adresu zamijenio raslinskom. Nositeljica liste je Ana Lokas, a  Bura je na drugom mjestu.
 
„Tema nam je ono što će se u  Raslini sljedećih godina dogoditi. Upravo to je spojilo mene kao najstarijeg i one koji mi po godinama mogu biti djeca pa i unuci. To je ta mladost kojoj sam davao povjerenje i prednost u svim mojim dosadašnjim djelovanjima u zdravstvu, ali i različitim udrugama  npr. studentima u Klubu Šibenčana u Zagrebu. To je ta mladost koja želi ostati u Raslini i rado ću im pomoći kao i mnogi drugi koji se priključuju ovim inicijativama. Uspješni Raslinjani žele preuzeti sudbinu svog mjesta u svoje ruke, bez vanjskih diktata”, napisao je dr.sc. Bura o svom angažmanu na predstojećim izborima.
Nagađalo se i kako se HDZ u Boraju podijelio jer je dio mještana krajnje nezadovoljan odnosom gradske vlasti i uprave prema njihovim potrebama što se pokazalo točnim. Ti građani na izbore izlaze sa svojom nezavisnom listom koju nosi Branimir Knežević. U još jednoj „tvrđavi” HDZ , u Perkoviću, toj se stranci također svojom listom suprotstavlja grupa građana. 
Koliko god se čine nevažnim i koliko god ih se marginalizira vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora mogla bi biti izraz neposredne demokracije, mjesta na kojima će građani izravno djelovati kako bi se poboljšala kvaliteta života u naseljima u kojim žive i pritiskati gradsku vlast da ispunjava njihove potrebe no očito smo daleko od toga ili smo sve bliže s obzirom na buđenje i pokretanje građana u nekim mjestima u Gradu Šibeniku. 
Iz kategorije: Vijesti