Datum objave: 18. Travanj 2023

ENIS MIDŽIĆ U ŠIBENIKU / Večeras predavanje o prvim filmskim zapisima u Hrvatskoj snimljenim upravo u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Prof. dr. art. Enes Midžić, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu održat će danas u Šibeniku predavanje "Šibenik u prvim filmskim zapisima" koje je upravo on pronašao.

U sklopu tog predavanja bit će prikazan najstariji filmski zapis o Šibeniku, pod naslovom Šibenska luka. Taj je film 1904. godine snimio Frank Mottershaw kao dio opsežnijeg rada pod nazivom Krunjenje kralja Petra I. Karađorđevića i putovanje kroz Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju.

Na predavanju će biti riječi i o sedam kratkih filmskih zapisa o vojnim manevrima i mornaričkim vježbama na jedrenjacima austro-ugarske carske i kraljevske mornarice što ih je 28. i 29. travnja 1898. snimio Alexandre Promio.

Zbog dvominutnog filmskog zapisa Šibenska luka 1904. Šibenik je značajan i u povijesti hrvatske kinematografije. Dugo se, naime, mislilo da je to prvi film snimljen u Hrvatskoj. Film je dokumentaran i zanimljiv po panoramskoj snimci luke i života uz nju. Dugo se smatralo da je materijal snimio Stanislav Noworty, hrvatski snimatelj poljskog porijekla, a onda je otkriveno da je to samo fragment iz filma Krunisanje kralja Petra I. Karađorđevića i putovanje kroz Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju engleskog snimatelja Franka Mottershowa iz 1904. godine. Enes Midžić je 2005. godine otkrio sedam kratkih filmova o austrougarskoj mornarici snimljenih u Šibeniku i Puli i zasad su to prvi filmovi snimljeni na hrvatskom tlu, a snimio ih je član Društva Lumiére Alexandre Promio 1898. Predavanje organizira Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik, a početak je u 18 sati.

 Enes Midžić rođen u Zagrebu 23. lipnja 1946. godine. Maturirao na VII gimnaziji.

Od 1967. god. učenik majstora umjetničke fotografije Toše Dabca, i njegov suradnik do 1970. godine. Poslije njegove smrti radi u njegovom atelijeru do 1973. god.

Fotografijom se profesionalno bavi od 1970. god., a filmom od 1972. god. Od 1972. god. status samostalnog umjetnika i član ZUH-a do 1976.

Studij Filmskog snimanja na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti (Akademija dramske umjetnosti) upisuje 1971., apsolvirao 1975. i diplomirao 1977. god. s profesionalnim filmom.

Nastavni rad na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti započeo 1976. Redoviti profesor u trajnom zvanju, doktor filmske umjetnosti (dr. art.) i Professor emeritus.

Redoviti član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH.

Nacionalnost Hrvat. Otac jednog djeteta.

Hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata.

Iz kategorije: Vijesti