Datum objave: 18. Travanj 2023

ŠTEDNJA ENERGIJE / Europa štedi energiju. Zaboravite spavanje pred upaljenim televizorom, računala i kućanske aparate ostavljene u stanju pripravnosti, bežične zvučnike...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Europska unija kreće u veliku kampanju štednje energije i smanjenja emisije štetnih plinova. Kampanja je usmjerena na kućanske i računalne uređaje koji troše električnu energiju u stanju pripravnosti. Na udaru mjera Europske komisije su svi uređaji koji troše struju i kada ne rade. To se odnosi i na perilice za rublje koje troše struju i kada po završetku pranja ostanu uključene, sve WI Fi uređaje, modeme, usmjerivače te posebno na televizijske prijemnike u koje će proizvođači morati ugrađivati naprave i programe koji će ih isključivati kada ih nitko ne gleda ili ispred njih spava.
Plan je da se ovim mjerama smanji emisija ugljičnog dioksida u atmosferu za 1,36 milijuna tona godišnje. Europska komisija naglašava da će zahvaljujućim ovim mjerama građani Europske unije na manjoj potrošnji struje uštedjeti 530 milijuna eura godišnje.

Iz kategorije: Vijesti