Datum objave: 16. Travanj 2023

PRENOSIMO/ Mala Petra Kursan koja je rođena sa šest dijagnoza napravila prve korake

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvije i pol godine života, šest teških dijagnoza, invaliditet 4.stupnja… To je dio životne priče malene Šibenčanke Petre Kursan.
Ova djevojčica na svijet je došla 31.listopada 2020. godine. Nažalost ushit zbog najljepšeg događaja u obitelji ubrzo je zamijenio šok. Njihova curica rođena je s teškim deformitetima donjih ekstremiteta. Tih dana prisjeća se mama Iva Ćaleta,
piše novinarka Ojdana Koharević na portalu portalzdravlje.

Šok je bio neopisiv. Pogotovo jer tijekom trudnoće deformiteti nisu uočeni. Na tom prvom, za nas šokantnom pregledu Petri je utvrđeno šest dijagnoza. Infantilna torakolumbalna skolioza, kongenitalni pes ekvinoraius stopala IV (stiff-stiff), kongenitalna luksacija lijevog kuka, teška displazija desnog kuka, kontraktura desnog koljena i subluksacija desnog koljena. Nismo znali što bi sa sobom, ali znali smo da moramo krenuti u tu borbu za Petrine korake i život – kaže nam Iva Ćaleta.

Od tada, zaredali su pregledi, snimanja, kontrole… Petra je imala samo 9 dana kada je dobila dijagnoze na zagrebačkoj Šalati. Prve dvije operacije bile su u Zagrebu. Kako nije bilo napretka, odlučili su s liječenjem nastaviti u Njemačkoj. Želja i volja nažalost nisu bili dovoljni jer troškovi liječenja su bili preveliki.
Zato je obitelj pokrenula humanitarnu akciju ‘I Petra bi htjela hodati’ koja je naišla na izvrstan odjek. U kratko vrijeme prikupljen je iznos za prvu operaciju koljena koja je bila oko 10 tisuća eura. Zatim za operacije oba stopala, sada i za operaciju kuka koja se planira krajem godine. Ono što najviše košta su ortoze. Prve su bile 17 tisuća eura, nosila ih je nekoliko mjeseci. Sad nosi treće jer se mijenjaju kako raste i nosit će ih sve do puberteta.

Mama Iva zahvalna je svima.

Nemam riječi kojima bih zahvalila svim donatorima, pojedincima, institucijama, udrugama… Svjesni smo teške ekomomske situacije u Hrvatskoj. No usprkos tome ljudi odvajaju od mirovine, plaće, džeparca, a nama je svaka kuna, kao i sada svaki euro zlata vrijedan. Još jednom hvala svima! – kaže Iva.
Dvije i pol godine nakon dijagnoze malena Petra i dalje s osmijehom prolazi sve. S veseljem istražuje svoju hodalicu, ortoze, svijet oko sebe. Baš poput svakog djeteta. Iza nje je čak pet operacija. Svaki novi Petrin korak najveća je nagrada za obitelj, mamu Ivu, tatu Krešu i seku, ali i priznanje iskusnom timu njemačkih liječnika. Za njih Petrina mama ima samo riječi hvale. Njihova se Petra u njemačkoj klinici udomaćila, stekla prijatelje i napravila prve korake. Nakon povratka s posljednje operacije u Šibenik, malena je napravila još jedan pravi podvig, ozareno će mama.

 

Vježba na svojoj penjalici

-Naša Petra može čučnuti. To nam je nekada bilo nezamislivo! No evo je, ona sada napravi čučanj, digne se pa opet, padne pa se digne i sve uz osmijeh – govori mama Iva.
Sada, kad hoda s ortozama, posebnim ortopedskim cipelicama izrađenim po njezinoj mjeri i stopalima, pred Petrom je tek mali odmor od pretraga, pregleda, operacija…
-Petra vježba na svojoj drvenoj penjalici, igra se sa sekom, čeka ljeto, plivanje, igre u moru… – kaže mama Iva.
Iza malene Petre i obitelji je teška borba, a pred njom još tri operacije. Put je težak, no volje imaju. Njihova priča najbolji je primjer kako se voljom, snagom te s puno ljubavi, optimizma može živjeti i s najtežim dijagnozama.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3