Datum objave: 12. Travanj 2023

PRVI HRVATSKI FESTIVAL MENSTRUACIJE / Udruga za ljudska prava PaRiter organizira prvi hrvatski Festival menstruacije u Rijeci

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter organizira prvi hrvatski Festival menstruacije s ciljem da javnim razgovorom o menstruaciji započne proces njene destigmatizacije i izgradnje zdravog odnos prema vlastitom tijelu. Festivalom se također želi upozoriti i na problem menstrualnog siromaštva te osnažiti žene i osobe koje menstruiraju. Festival na kojem će sudjelovati i šibenske aktivistice borbe za prava žena, nastavak je istraživanja udruge PaRiter o menstrualnom siromaštvu iz 2020. godine, koje je pored ostalog dovelo i do smanjenja poreza na menstrualne potrepštine. Kako bi se nastavio javni razgovor o menstruaciji i pridonijelo se njenoj detabuizaciji, tijekom tri dana festivala menstruacije koji će biti održan u Rijeci, bit će održavane tematske i psihološke radionice, predavanje za roditelje i djevojčice, radionice izrade fanzina na temu objektivizacije ženskog tijela, okrugli stol i predavanja o menstrualnom diskursu, filmski programi, radionice o ženskoj seksualnosti i glazbeno-klupski programi.
Festival će biti održan na Medicinski fakultet u Rijeci, riječkom Korzu, Klub Manual, Galeriji SKC, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Dječjoj kući te prostorima Udruge PaRiter.
Festival počinje u petak, 21. travnja u 11 sati predstavljanjem i razgovorom o odjecima PaRiterovog istraživanja o menstrualnom siromaštvu, na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Govorit će se o stanju po pitanju smanjenja menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj dvije godine nakon PaRiterovog istraživanja, predstavit će društveni utjecaj istraživanja, promjene koje su nastale udruženim angažmanom brojnih dionika na različitim razinama te vizija daljnjeg djelovanja za dokidanje menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme. Govornice na uvodnoj panel raspravi bit će Marinella Matejčić, Sabina Glasovac i Snježana Klarić uz moderaturu Marije Trcol.

Iz kategorije: Vijesti