Datum objave: 11. Travanj 2023

SURADNJA / Šibensko - kninska i Međimurska županija partneri su na ovogodišnjem 12. Sajmu agroturizma, njihovi župani ne otrkivaju karte o jednoj drugoj suradnji

Diana Ferić
Diana Ferić
Županija partner Šibensko – kninskoj županiji na ovogodišnjeg Sajmu agroturizma koji će se održati u Skradinu 31. travnja I 1. svibnja je Međimurska županija. Tom povodom danas su dr.sc. Marko Jelić župan Šibensko – kninske I Matija Posavec župan Međimurske županije održali u Šibeniku konferenciju za novinare. 
Taj se tradicionalni sajam održava nakon trogodišnje stanke. 
 
„Mi imamo maslinovo ulje, a u Međimurskoj županiji imaju nadaleko poznato bučino ulje. Zašto te dvije stvari ne povezati. Uglavnom, izlagači iz naše županije pozvani su na Sajam Urbanovo u Međimurskoj županiji - rekao je Jelić.
Urbanovo je selo u Međimurju čiji je sajam pretežito orijentiran prema vinima, ali naći će se tu i prostora za proizvode iz Šibensko-kninske županije.
„Čitam kako će ova turistička sezona biti rekordna, i zašto onda i kroz ovu uspješnu suradnju ne plasirati na more tijekom ljeta i naše međimurske proizvode”, rekao je župan Posavec.
 Međimurska županija pridružit će se 12. sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije predstavljanjem svoje kulturne baštine, prezentacijom Turističke zajednice Međimurske županije o ruralnom turizmu, izlaganjem tradicijskih proizvoda i sudjelovanjem malih proizvođača - lokalnih OPG-ova.
Šibensko-kninska županija želi biti i poticaj te podrška Međimurskoj županiji, malim i velikim lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, poduzetnicima i tradicijskim obrtnicima, kao i svim gospodarskim subjektima koji su na bilo koji način uključeni u poljoprivrednu industriju te će, kao županija partner, sudjelovati na manifestaciji Urbanovo 2023. - festival Pušipela, izlaganjem i promocijom tradicijskih autohtonih proizvoda.
Urbanovo - festival Pušipela, uz bogatu tradiciju održavanja, predstavlja jednu od najvećih gospodarsko-turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske kojoj, u organizacijskom smislu, najveći obol daju Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae, kao strukovna udruga i Međimurska županija.
Urbanovo je višeslojna manifestacija koja se svake godine održava tijekom svibnja, a sadržajno je podijeljena u tri dijela: Festival Pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma te blagdan sv. Urbana uz vinski bal.
Središnji događaj je Festival Pušipela koji će se održati od 12. do 14. svibnja 2023. u Domu kulture u Štrigovi. Festival je u široj regiji prepoznat kao izvrsna platforma za promociju pijenja vina s naglaskom na zaštićenu međimursku vinsku robnu marku - Pušipel.
U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika te postaje medij za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme.
 
Budući da se i jedan i drugi župan spominju u kontekstu izborne platforme  za nacionalne i EU koja okuplja nezavisne dužnosnike novinare je zanimalo hoće li doći do te suradnje. 
 Obojica su odgovorila isto: “ Istina je da dobro surađujemo, ali sad nije ni vrijeme ni mjesto razgovarati o toj temi. Kad dođe vrijeme, o tome će svi mediji biti pravovremeno obaviješteni”, kako piše ŠibenikIN.
FOTO: Šibenski portal
Iz kategorije: Vijesti