Datum objave: 06. Travanj 2023

OGLASIO SE I NA LOKALNOJ RAZINI / Franko Vidović predlaže gradskoj vlasti da povuče Odluku o novim cijenema odvoza smeća i da izjednači kućanstva i nekućanstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Saborski zastupnik iz Šibenika Franko Vidović predlaže šibenskoj gradskoj upravi da odmah stavi izvan snage Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada jer ona, prije svega, nije u skladu s intencijom Zakona o gospodarenju otpadom koji propisuje da mora poticati na odvajanje reciklabilnog otpada, kako je kazao na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku. Traži i da odmah pripreme i predlože novu odluku koja će cijenama stimulirati odvajanje otpada i destimulirati bacanje otpada u prirodu.

Svjedoci smo da su naši građani u posljednjih mjesec dana gotovo doživjeli infarkte u trenutku kad su dobili račune od Zelenog grada. Očito je, kad pogledate iznose tih računa, a posebice one koji se odnose na male iznajmljivače i obrtnike, da su te cijene neodržive. Osim toga, u više navrata sam imao prilike čuti od nekih ljudi koji su radili na ovoj odluci Grada, da je zakon loš. Nijedan zakon nije sjajan, a ovaj zakon je u duhu onoga što smo potpisali s EU. To je zakon koji nemam namjeru braniti, ali on ispunjava osnovne kriterije, u prvom redu o zaštiti okoliša koja se postiže boljim gospodarenjem komunalnim otpadom, odnosnom reciklažom”, istaknuo je Vidović, a predložio je i da cjena osvoza smeća bud eista i za kućanstva i za nekućanstva.

Ovo je tema koja se tiče svih građana Šibenika, pa tako i mene, a zaslužuje raspravu u javnosti o tomu je li ovo moglo biti bolje napravljeno i kako može biti bolje napravljeno. Svjedoci smo da su naši građani gotovo dobili infarkte kada su dobili račune Zelenog grada. U kućanstvima porast cijene i nije toliko velik, iako je je i tu rast od sto posto, kada gledate male obrtnike, male tvrtke i male iznajmljivače i neke druge djelatnosti na kojima praktički počiva, ne samo hrvatsko, nego i europsko gospodarstvo, onda vidite da su te cijene neodržive”, iistaknuo je.

Iz kategorije: Vijesti