Datum objave: 05. Travanj 2023

TONĆI RESTOVIĆ / Gradska uprava degradira gradske četvrti i mjesne odbore, SDP ne izlazi na izbore za mjesnu samoupravu

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradska uprava degradira mjesne odbore i gradske četvrti, ma tko u njima sjedio, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare Tonći Restović, predsjendik šibenbskog SDP -a i gradski vijećnik najavivši da ta stranka neće sudjelovati na narednim izborima za mjesnu samoupravu odnosno za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Kazao je i da će u proceduru uputiti prijedlog izmjena Statuta Grada Šibenika kojim se lokalnoj samoupravi uređuju ovlasti i financiranje rada.

Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, njih 45 u gradu Šibeniku, funkcioniraju jako loše ili nikako. Većina su ih se u protekle četiri godine sastali jedan put, kada je bila konstituirajuća sjednica, a neki od njih, kao iznimka, možda i dva puta. Činjenica je da nemaju nikakva propisana prava i obveze i nemaju nikakvu ingerenciju nad bilo čime što se radi na njihovom području. Takva degradacija vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora je započela upravo sa ovom sadašnjom vlasti u gradskoj upravi – kazao je Restović.

 

Ivan Rajić u dva je mandata bio predsjednik Mjesnog odbora Rasline.

Nedostatak političke volje aktualne gradske vlasti je takav da su ignorirali gotovo sve zahtjeve mjesnih samouprava, kako u planiranju financijskih sredstava, tako i u razvojnom planu bilo kojeg od mjesnih odbora, odnosno područja gradskih četvrti. Ne postoji politička volja da se ti odbori postave u okvire organizacijske sheme gradske uprave u kojoj bi vodstva gradskih četvrti i mjesnih odbora bili nekakva veza područja sa kojih dolaze prema samome gradonačelniku. Ovo što sada imamo krajnje je neefikasno – zaključio je Rajić.

Novinare je zanimalo hoće li porukom koju šalju nesudjelovanjem na izborima još više marginalizirati tu demokratsku tekovinu. Restović je uvjeren da neće, nego da će skrenuti pozornost na promjene koje su potrebne za poboljšanje situacije u kojoj su sada vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Iz kategorije: Vijesti