Datum objave: 04. Travanj 2023

PREDSTAVLJEN PROGRAM / 2. Festival Flora Dalmatica trajat će čak 13 dana, a ove godine u njemu će uživati Šibenčani, Drnišani i Prvićani

Diana Ferić
Diana Ferić

Program 2. Festivala prirode Flora Dalmatica koji se naslanja na život i rad slavnog botaničara svjetskog glasa, Šibenčanina Roberta Visianija predstavljen je danas u klubu Azimut.

Program počinje već sutra, u srijedu, 5. travnja, a do kraja mjeseca donosi trinaest festivalskih dana sa 17 različitih programa u gradovima Šibeniku i Drnišu te na otoku Prviću. Autori programa su udruge i ustanove uz podršku Grada Šibenika, Turističke zajednice Grada Šibenika i poduzeća Zeleni grad d.o.o..

KONTINUIRANI RAD

U srijedu 5. travnja počinje drugo izdanje festivala prirode Flora Dalmatica nastao prošle godine povodom 222. godišnjice rođenja slavnog šibenskog botaničara svjetskog glasa Roberta Visianija, te 140. obljetnice od tiskanja istoimenog djela slavnog Visianija, koji se smatra njegovim epohalnim djelom od velike važnosti za europsku botaniku i hortikulturu te dosad najopsežnijom monografijom o hrvatskoj flori.

Cijeli program osmislili su članovi platforme Robert Visiani koji na njemu rade kontinuirano tijekom cijele godine. Riječ je o, redom po izvedbi programa kroz mjesec, Javnoj ustanovi Priroda Šibensko – kninske županije, Društvu arhitekata Šibenik DAŠ i platformi Krajobrazovanje, Udruzi turističkih vodiča Mihovil iz Šibenika te Kino Tesla i Memorijalni centar Fast Vrančić, zatim Muzeju grada Šibenika, udrugama Kolektiv 4B i Fotopoetika i Fotoklubu Šibenik uz podršku gradskih struktura.

Turistički vodiči građane vode na nekoliko različitih tura mještovite grupe građana, ali i ciljano djecu s kojom će ozeleniti Robijev kvart u Šibeniku. Jedna od zelenih tura je ona u Drnišu. „Naša kolegica Josipa Petrina će nas provesti zelenim stazama Drniša, a kakve veze Drniš ima s Robertom Visianijem – manje je poznato da je on tamo radio pet godina kao liječnik“, kazala je Zlatka Rodin, u ime turističkih vodiča, dok je ispred Memorijalnog centra Faust Vrančić istaknula kako na otoku Prviću rade likovnu radionicu za djecu s likovnom udrugom More iz Vodica.

Ove godine svoj obol programu dali su Dječji vrtić Smilje Područni odjel Vjeverica, zatim Društvo sportske rekreacije Sport za sve 08 Forca Šibenik, planinarsko – ekološka udruga Stribor iz Šibenika te Udruga Permakultura Dalmacija iz Splita. Tu su još i Kviz udruga Šibenik, a pridruženi član ove godine je i umjetnik Koraljko Greben koji će imati izložbu u Azimutu, gdje će se održavati svi oni programi koji se ne održavaju na otvorenom u Šibeniku, Drnišu ili otoku Prviću.

 

Drago mi je što ćemo ići putevima Visianija pa smo se odlučili za trku koja će pratiti stazu u blizini Šubićevca, ali i sa strane Dubrave. Teško je nekomu reći da dođe, da se pridruži, ali nadam se da će ih ova naša mala zajednica inspirirati“, kazao je predsjednik Društva sportske rekreacije, Tomislav Travčić o atletskoj utrci koja će se održati sredinom travnja.

I ove godine radit će se na uređenju budućeg Robertinog parka u Docu. „Dugoročni cilj inicijative je prenamjena spomenute zelene površine iz namjene M1 ili mješovita namjena u Z1 ili javni park u Generalnom urbanističkom planu Grada Šibenika, uređenje javnog parka i njegovo imenovanje u Robertin park kao hommage radu arhitektice i aktivistice Roberte Škugor. U sklopu radionice „Robertin park – akcija vol 2“, plan je ponovno očistiti zelenu površinu te podignuti svijest o važnosti zelenih površina i gradskog ekosustava, a ona je samo još jedan korak prema valorizaciji Robertinog parka kroz participativni pristup u suradnji s lokalnom zajednicom. U sklopu radionice planirana je edukacija za učenike OŠ Juraj Dalmatinac, ispitivanje mišljenja, želja i potreba stanovnika Doca i Crnice, sve u Robertinom parku“, pojasnio je Mate Rupić, krajobrazni arhitek, član platforme Krajobrazovanje i DAŠ-a.

Za umjetnički dio programa pobrinuo se Muzej grada Šibenika, odnosno Fotoklub Šibenik koji će gotovo pa zatvoriti Floru Dalmaticu otvorenjem izložbe fotografija o čemu je govorio prvi čovjek muzeja i kluba, Željko Krnčević. „Izložba je zamišljena tako da na jedan fotoamaterski, ne na dokumentarističkih način, donesemo pogled na one biljke koje na ovom području pronalazio naš Robert Visiani. Bit će to naš doživljaj prirode i pozvani su svi 29. travnja u Azimut“, zaključio je predstavljanje programa 2. Flore Dalmatice, Željko Krnčević.

Iz kategorije: Vijesti