Datum objave: 04. Travanj 2023

PRAVOMOĆNA PRESUDA / Bivši župan Goran Pauk nezakonito razriješio Branka Perana, Županija ga mora obeštetiti

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliku satisfakciju doživio je ovih dana Šibenčanin Branko Peran kada je nakon gotovo šest i pol godina od podnošenja tužbe Upravnom sudu u Splitu (7. prosinca 2016.) zbog nezakonitog razrješenja s mjesta predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, u ponovljenom postupku dobio pravomoćnu presudu u svoju korist, piše Davorka Blažević na portalu Šibenski.hr.

Rješenje tadašnjeg župana Gorana Pauka poništeno je u dijelu koji se odnosi na Peranovo razrješenje s pozicije predsjednika UV-a ZZJZ-a jer je doneseno nezakonito. Peran očekuje da će Županija ispoštovati sudski pravorijek ili ga vratiti u Upravno vijeće Zavoda (što je manje vjerojatno) ili ga financijski obeštetiti.

- Ova presuda u ponovljenom postupku od Upravnog suda u Splitu i Odluka Ustavnog suda su pozitivan primjer, a ujedno i poruka drugima da se isplati boriti za bolje i pravednije društvo, jer najgori oblik očaja koji može zavladati u jednom društvu jest sumnja da je uzaludno živjeti pošteno, a isto tako ovo je poruka i onima koji donose odluke o imenovanjima i razrješenjima, da ne mogu raditi što i kako hoće, koristeći trenutnu poziciju moći - komentirao je presudu zadovoljno Peran, bivši načelnik PU Šibensko-kninske i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.

DA NIJE BAHATOSTI...

Uvjeren je da se, uz bolju komunikaciju i više korektnosti, a manje bahatosti i neznanja pojedinaca i institucija, sve moglo riješiti i bez suda. Nažalost, šest godina se vrtio u začaranom krugu hrvatskog pravosuđa unutar kojega se Upravni sud u Splitu proglašavao nenadležnim u ovom predmetu, a tek kada im je Ustavni sud vratio slučaj na ponovno postupanje, odjednom su bili nadležni i štoviše, donijeli presudu.

Peran je, nakon primitka pravomoćne presude, obavio razgovor i s aktualnim županomMarkom Jelićem kojemu je predložio dvije mogućnosti za obeštećenje. Volio bih da me vrate u Upravno vijeće, priznaje Peran, ali ako to nije moguće, preostaje financijsko obeštećenje (prema slobodnoj procjeni oko 30 tisuća kuna).

Pitali smo župana Marka Jelića što će u ovom slučaju poduzeti županija.

- Peran je već obavio razgovor sa mnom i rekao sam mu ako ima kakva potraživanja prema nama da nam preko svoga odvjetnika uputi podnesak, mi ćemo ga analizirati i ako je potraživanje realno, mi ćemo to ispoštovati - kaže Jelić.

Ona druga opcija koju Peran preferira, povratak u Upravno vijeće Zavoda za javno zdravstvo, naprosto nije moguća, objašnjava župan, jer su od tada prošla četiri različita saziva Upravnog vijeća i to je deplasirano. Ali, na financijsko obeštećenje temeljem pravomoćne presude ima pravo, a ako se oko njega usuglasimo, postupit ćemo sukladno zakonu. U protivnom, uvijek postoji mogućnost da se to riješi sudskim putem - kaže župan.

Peran, međutim, smatra da nikome više nije u interesu, pa ni njemu, da se pokreće novi sudski spor i vjeruje da će se ovog puta sve riješiti mirnim putem.

FOTO: You tube

Iz kategorije: Vijesti