Datum objave: 03. Travanj 2023

PRIKAZANJE MUKE / Vjernici župe Tribunj na staroslavenskom jeziku izveli dramu Prikazanje muke prema glagoljskom rukopisu iz 1556. godine. Biskup Rogić želi je vidjeti u šibenskoj katedrali.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vjernici župe Tribunj uoči Nedjelje muke Gospodnje u župnoj crkvi Velike Gospe u Tribunju izveli su Prikazanje muke dramu u pet činova adaptiranoj prema glagoljskom rukopisu iz 1556. godine koji se čuva u Tkonskom zborniku.
Župljani Tribunja izveli su dramu na staroslavenskom jeziku. U njoj se izmjenjuju prizori u kojima dominira ljudska perspektiva: simbolični prikazi grešnika, pojedinaca i skupina, te (ne)mogućnost pokajanja. Isusova Muka postaje okvir i prizorište ljudskih odluka i postupaka, tipično pod koprenom na putu između apsolutnoga dobra i zla. U teatru sjena vidljivo se čini nevidljivim, a unutarnji glasovi postaju opipljivi smjerokazi. Univerzalnim svjetovnim motivima gledatelja se potiče na promišljanje vlastite muke i očišćenja.
Na Prikazanju muke bio je i šibenski biskup Tomislav Rogić koji je istaknuo kako su djelo i izvedba odličan uvod u Veliki tjedan.
-Dojmljiva izvedba, originalan tekst zaslužuju da se Muka u izvedbi vjernika iz Tribunja izvede još koji put. - kazao je biskup te izrazio želju i nadu da će se tribunjska muka izvesti sljedeće Korizme u katedrali svetog Jakova u Šibeniku.

Izvor: Šibenska biskupija

Iz kategorije: Vijesti