Datum objave: 30. Ožujak 2023

„Eco patrols 4 Environmental Goals / U Šibeniku se sastali mladi iz pet država koji će raditi na izazovima vezanim za klimatske promjene

Diana Ferić
Diana Ferić

U Šibeniku je održan početni, četverodnevni sastanak projekta „Eco patrols 4 Environmental Goals“ koji financira Europske unije u sklopu programa Erasmus +.

Nositelj tog projekta je udruga Argonauta, a na sastanku u Šibeniku su bili partneri na projektu - udruge Kreator iz Sjeverne Makedonije, Inženjeri zaštite životne sredine iz Srbije, Punta Campanella iz Italije te Mindenegyüttmegy Egyesület iz Mađarske.

Projekt „Eco patrols 4 Environmental Goals“ bit će usmjeren na razvoj kompetencija partnerskih organizacija koje rade na podizanju svijesti o temama izazova povezanih s okolišem i klimatskim promjenama, a nastao je na temelju projekta Plava Eko patrola (https://eko-patrola.org/) koji je Argonauta provodila lokalno na području Šibensko – kninske županije kada je u 7 osnovnih škola oformila tzv. Eko patrole koje su činili učenici i koji su neformalnim metodama učenja bili poučavani o različitim ekološkim temama. Kroz ovaj rad nastao je i priručnik dostupan svima koji rade s mladima i koji žele obrađivati i podučavati ekološke teme na zanimljiv i inovativan način.

„Projekt koji smo započeli sastankom u Šibeniku također će raditi na izdavanju priručnika o neformalnom obrazovanju o ekološkim temama, no ovaj put za nešto stariju djecu, odnosno mlade od 14 do 18 godina i to na području i jezicima 5 zemalja partnera projekta, dakle Italije, Hrvatske, Srbije, Mađarske i Sjeverne Makedonije. U ovim će se zemljama također oformiti pilot Eko patrole koje će po spomenutom priručniku obrađivati ekološke teme”, priopćili su organizatori.

Projektnoj suradnji bit će dodana digitalna dimenzija te će se kroz projekt razviti i implementirati e-edukativna igra (s verzijom tiskanog primjerka), a koja će biti teaser za poticanje mladih na poduzimanje građanskih akcija povezanih s izazovima u području okoliša i klimatskih promjena.

Projekt će trajati dvije godine, a ovaj je sastanak u Šibeniku bio samo prvi u nizu sastanaka za ostvarenje svih ciljeva koje su ovim projektom zadali.

Iz kategorije: Vijesti