Datum objave: 28. Ožujak 2023

SJEĆANJE NA ANU RUKAVINU / Županijska zajednica žena HDZ -a položila cvijeće i upalila svijeće u spomen na prerano preminulu novinarku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zajednica žena HDZ -a Šibensko – kninske županije Katarina Zrinksa ne prestaje njegovati uspomenu na hrabru šibensku novinarku Anu Rukavina koja je preminula prije 17 godina. I danas su, na njezin rođendan, položili cvijeće i zapalili svijeće u perivoju podno tvrđave svetog Mihovila koji nosi njezino ime, a uređen je prije 14 godina. Nazočni su bili i dogradonačenik Šibenika Danijel Mileta i predsjednik GO HDZ -a Paško Rakić.

"Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život. Svjesna sam svih rizika koji me ocekuju, spremna sam i na deblji kraj, nije me strah, smo se ne želim okrenuti i otići a da nisam sigurna da sam učinila sve sto sam mogla da se još neko vrijeme zadržim tu među vama”, podsjetili su na poruku iz pisma koje je javnosti prije smrti napisala Ana i ganula sve.

 Rodila se u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Centar za kulturu u Križanićevoj ulici. Studirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, gdje je diplomirala 12. listopada2001. godine. Radila je u gradskoj rubrici Vjesnika od ožujka2002. Kasnije se preselila u Šibenik, gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika. Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu2006. bolest vratila. Napisala je dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njeno pismo jako se brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć. Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Umrla je 26. studenoga2006. u 30. godini života. Nakon njene smrti, osnovana je „Zaklada Ana Rukavina”, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je „Želim život”.

Djelovanjem Zaklade broj upisanih u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, povećan je s početnih 150 na 37.831 građana

 

Iz kategorije: Vijesti