Datum objave: 23. Ožujak 2023

CJELODNEVNI BORAVAK U ŠKOLI/ Učenici će u školi pisati zadaće, imati objed i rekreacijske pauze

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pisanje zadaća kod kuće i instrukcije koje su roditelji plaćali iz svog džepa da im djeca stigla zaostalo gradivo ili popravile ocjene odlaze u povijest. Hrvatska uvodi cjelodnevni boravak učenika u školama. Učenici će u školi pisati zadaće, imati objed i rekreacijske pauze, a kući će ići rasterećena školskih obveza. Kreće probna faza primjene tog modela. Škole koje se prijave za probnu organizaciju cjelodnevnog boravka učenika školi dobit će stimulaciju od 300 000 eura, a profesori u njima imat će 25 posto veće plaće.
Uvode se brojne novosti. Učenici će imati imat odmor između nastavnih sati od 10  i novi rekreacijski odmor od 20 minuta te 40 minutnu pauzu pauza ručak. Nastavni sati će kao i do sada trajat 45 minuta. Hrvatski, matematika, tehnički odgoj, drugi jezik te likovni i glazbeni dobit će tjedno jedan sat više kao i tjelesni. Nastava će biti podijeljena na dva dijela. Prvi dio bit će sličan sličan današnjoj nastavi, a drugi dio će biti program potpore učenja. Tijekom drugog dijela nastave učenici će zajedno sa svojim nastavnicima ponavljati, proširivati gradivo i pisati domaće zadaće. Nakon ta dva dijela nastave koja će biti obvezna i moraju završiti najkasnije do 15 sati, učenici će imati izvannastavne i izvanškolske aktivnosti odnosno izborni dio nastave prema osobnim interesima i afinitetima.
Novi obvezni predmet za sve učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole bit će informatika. Ukida se priroda i društva, a uvodi prirodoslovlje, predmet društvo i zajednica te praktične vještine.
Rok za prijavu škola koje žele sudjelovati u projektu projekta cjelodnevne škole je do 28. travnja.

Iz kategorije: Vijesti