Datum objave: 15. Ožujak 2023

JAČANJE SVIJESTI O GLAUKOMU / Šibenska katedrala u petak će biti obojena zelenom svjetlošću

Diana Ferić
Diana Ferić

U povodu Svjetskog tjedna glaukoma koji se  obilježava ove godine od 12. do 18. ožujka, a u znak podrške borbi protiv te bolesti zapadno pročelje katedrale sv. Jakova u Šibeniku bit će osvijetljeno zelenom bojom u petak, 17. ožujka od 19 do 21 sat.

U Hrvatskoj se Svjetski tjedan glaukoma obilježava u organizaciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja RH te uz podršku Glaukomske sekcije Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva. Uz različite javnozdravstvene aktivnosti, hrvatski i svjetski gradovi će sudjelovati u akciji „Light up in GREEN for glaucoma“ (Upalimo zeleno svjetlo za glaukom) kojom će se osvjetljavanjem znamenitosti upozoriti na bolest nepovratnog gubitka vida.

Inače, glaukom je kronična, progresivna bolest očnog živca koja rezultira propadanjem vidnog polja i gubitkom vida. Glavni čimbenik rizika je povišeni očni tlak, a bolest može dovesti do sljepoće ako se ne liječi. Zahvaljujući ranom otkrivanju i odgovarajućem liječenju može se prevenirati trajni gubitak vida i kontrolirati tijek bolesti. Iako se glaukom može pojaviti kod bilo koga, rizični su čimbenici za njegov nastanak pozitivno obiteljsko naslijeđe, starosna dob iznad 40 godina, visoka kratkovidnost, šećerna bolest i povišeni krvni tlak.

Glaukom je poznat i pod nazivom "zmija-kradljivac vida" jer se gubitak vidnog polja zbiva postupno tijekom duljeg perioda i često se prepoznaje tek u uznapredovalom stadiju. Ako je već nastalo oštećenje vida i vidnog polja, te promjene su u pravilu nepopravljive.

.

Iz kategorije: Vijesti