Datum objave: 15. Ožujak 2023

DALMACIJA U CRVENOM / U Prizni jutros zabilježen orkanski udar od čak 144 km na sat, poslijepodne smirivanje i razvedravanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsku u srijedu očekuje oblačno i vjetrovito vrijeme uz povremenu prijepodnevnu kišu te susnježicu i snijeg u višem gorju, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) upozoravajući na večernje osjetno zahladnjenje. U Dalmaciji će biti lokalno pljuskova s grmljavinom. Od sredine dana sa zapada se očekuje postupan prestanak oborine i razvedravanje.

Vjetar u unutrašnjosti bit će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu jaka bura i sjeverni vjetar, mjestimice s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 5 i 10, a na moru od 11 do 14 Celzijevih stupnjeva.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević objašnjava kako je mjestimično opasno vrijeme posljedica ciklone koja se premješta preko Jadrana. Blažević ističe kako probleme stvara i jak i olujan vjetar. “Bura je zapuhala duž većeg obale, na automatskoj postaji Prizna jutros je zabilježen orkanski udar od čak 144 km na sat. Na snazi je najviši stupanj upozorenje putem sustava Meteoalarm DHMZ-a”, ističe.

U ostatku dana treba računati i na oborinu, kišu, snijeg u gorju, još osobito tijekom prijepodneva. U drugom dijelu dana čeka nas postupno smirivanje i razvedravanje sa zapada. Četvrtak će isto obilježiti jaka bura i sjeverac duž Jadrana, no barem će biti suho i većinom sunčano. Stabilne će biti prilike i u nastavku tjedna. No, treba računati na hladnija jutra i mogućnost mraza u unutrašnjosti. Prema kraju tjedna postupno sve toplije, prognozira Blažević.

Iz kategorije: Vijesti