Datum objave: 14. Ožujak 2023

NA SLOBODI / Murterski načelnik Toni Turčinov, poznat po peglanju općinske kartice, izlazi iz zatvora i sutra može na posao

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon 28 dana provedenih iza rešetaka splitskog zatvora načelnik Općine Murter Toni Turčinov (37) danas izlazi na slobodu. I dalje može uredno obnašati svoju ulogu prvog čovjeka Općine i to, kako doznajemo, daleko vitkiji nego kad je uhićen. Naime, USKOK je u nepunih mjesec dana ispitao oko 20-ak svjedoka na koje je Turčinov, da je bio na slobodi, mogao utjecati pa se upravo na prijedlog USKOK-a pušta na slobodu, javlja Jutarnji list

Potvrdio je to i Turčinov odvjetnikFran Olujić pohvalivši ujedno kolege iz USKOK-a da su izuzetno brzo ispitali veliki broj svjedoka. A s obzirom na to da je sud već ranije odbio prijedlog tužitelja da se, osim zbog utjecaja na svjedoke, Turčinovu odredi istražni zatvor i zbog opasnosti od ponavljanja djela, ne postoje nikakve prepreke da se Turčinov sutra već uredno vrati na posao.

Podsjetimo, uhićenje Turčinova, ali i poduzetnikaTomislava Pešića s kojim prijateljuje i politički je povezan, uslijedilo je sedam mjeseci nakon što su djelatnici PNUSKOK-a iz prostorija Općine Murter u dva navrata iznijeli brdo dokumentacije koja datira unatrag šest godina kako bi proveli izvide. Na kraju ih tužiteljstvo obojicu sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te na poticanje na to kazneno djelo, a pri čemu se olako trošio općinski novac.

Još ljetos je Turčinov, kako smo pisali, angažirao odvjetnika Olujića čim su u javnost dospjele njegove austrijske "aktivnosti" točnije kada je u austrijskom noćnom klubu, peglajući službenu karticu, potrošio preko 11.000 kuna općinskog novca i koji je trošak, navodno, pokušao potom prikriti kroz knjiženje, piše Jutarnji list.

Turčinov je sredinom travnja 2019., točnije jedne noći između 1.37 i 3.38 sati u klagenfurtskom klubu La Cocotte tri puta upotrijebio općinsku karticu, ispeglavši, prema otkriću Telegrama, 1560 eura proračunskog novca. Nakon što je ta vijest preplavila medije oglasio se priopćenjem objasnivši, između ostaloga, da je omaškom, jer je riječ o istoj banci, zamijenio kartice uporabivši službenu umjesto privatne.

Osim trošenja novca po bordelima, uteg mu je i plaćanje privatnih putovanja po Lijepoj Našoj, raznih ručkova po restoranima, točenje goriva...

A dok su češljali dokumentaciju, istražitelji su posumnjali i da je Turčinov poduzetniku Pešiću namjestio natječaj za građevinske radove na Sportskom centru Murter - točnije, radilo se o radovima betonaže. Turčinov je svojim odlukama od 2018. pa do sredine 2022. godine, kad mu je PNUSKOK pokucao na vrata, pričinio vlastitoj Općini, sumnjaju istražitelji, oko 50 tisuća eura štete.

Inače, Turčinov je na izborima za Đupanijsku skupštinu bio na listi trenutačnog župana Marka Jelića, jednako kao i Pešić, koji uz svoju političku karijeru gura i onu poduzetničku. Iako se očekivalo da će Turčinov odmah odstupiti s mjesta načelnika, to se nije dogodilo. Ostao je u načelničkoj fotelji, a ostavku je dao tek s pozicije vijećnika Županijske skupštine.

Iz kategorije: Vijesti