Datum objave: 13. Ožujak 2023

IN MEMORIAM / U 90. godini umrla najveća hrvatska kiparica, autorica spomenika Petru Krešimiru IV u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

U ponedjeljak 13. ožujka 2023. u Zagrebu je u 90. godini života umrla akademkinja Marija Ujević-Galetović, istaknuta hrvatska kiparica, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, autorica spomenika Petru Krešimiru IV u Šibeniku koji je podignut prije 23 godine.

Rodila se 20. listopada 1933. u Zagrebu, kao kći istaknutog leksikografa i publicista Mate Ujevića. Diplomirala je 1958. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u klasi Frane Kršinića. Nakon studija usavršavala se na Central School of Art u Londonu. Od 1987. predavala je na Akademiji likovnih umjetnosti i u više navrata bila pročelnica Kiparskog odsjeka. Za redovitu članicu HAZU izabrana je 1998.

Bila je najveća hrvatska kiparica, autorica među ostalim Krležina kipa na Gvodzu, i Augusta Šenoe u Vlaškoj. Stvarala je u ateljeu na Črnomercu, živjela u stanu tik do Dolca. Njezina je i skulptura Trkač na Savskom nasipu, te Mate Parlova u Puli. Na Silbi, gdje je provodila ljeta, imala je i vlastiti Park skulptura

Iz kategorije: Vijesti