Datum objave: 09. Ožujak 2023

ČESTITKE / Svjetski portal "Taste Atlas" šibensku pršutoreznicu "Mijat" proglasio najboljom u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić
Taste Atlas,  portal specijaliziran za ocjenjivanje jela i delikatesa diljem svijeta proglasio je šibensku pršutoreznicu “Mijat” Jakova Krnića  daleko  najboljom trgovinom pršuta u Hrvatskoj.
Ta popularna i poznata trgovina nalazi se na gornjoj etaži šibenske tržnice, a u nju osim Šibenčana po pršut rezan ručno navraćaju I brojni stranci ne samo zbog domaćeg pršuta nego I zbog uvijek nasmijanog I za šalu spremnog Jakova I njegovog sina Mira pred kojima su uvijek “otvoreno” barem desetak pršuta.
 
 
“Ne možemo se praviti da nismo ponosni na to što sada imamo  i  službenu potvrdu, i to na svjetskoj razini, da imamo najbolje pršute. Nabavljamo ih od provjerenih domaćih proizvođača, a kad kupac dođe onda mu najprije damo da kuša svaki pršut koji je pred nama, sve dok ne kažu koji im je najbolji”, izjavili su nam.

Na portalu Taste Atlas napisali o dalmatinskom pršutu su napisali:

" Za razliku od talijanskog (pršut) i istarskog pandana, dalmatinski pršut dimi se na drvima i suši minimalno dvanaest mjeseci. Proizvodi se od svježih svinjskih butova, s kostima, kožom i potkožnim masnoćom. Nakon pripreme koja uključuje soljenje, prešanje i začinjavanje, dimi se i ostavlja da se suši i sazrijeva na zraku. Završno razdoblje pod jakim je utjecajem hladne i suhe bure, što stvara povoljne uvjete za sazrijevanje. Spoj mediteranskog podneblja i tradicionalnih tehnika pripreme pridonose iznimnoj kvaliteti pršuta koji je cijenjen zbog blagog dimljenog mirisa, meke teksture i blago slankastog okusa".

Dali su i preporuke za kupovinu svake pojedine vrste pršuta.

Trgovina Mijat u Ul. Ante Starčevića u Šibeniku na prvom je mjestu. Prodavaonica Pršut Voštane u zagrebačkom Središću na drugom je mjestu. Kuća Dalmatinskog pršuta je na četvrtom, a potom se redaju OPG Poljak iz Glavica kod Sinja, zagrebačka trgovina Natura Croatica, zagrebačka trgovina delikatesama Grga Čvarak, vrgoračka Mesnica Pivac, Pršutana Posedarje, Pršutana Gradina i Pršutana Brkić. 

Iz kategorije: Vijesti