Datum objave: 08. Ožujak 2023

NIJE DOBRO / Šibenske gimnazije po općem uspjehu na državnoj maturi nema ni među 30 srednjih škola u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjedoci smo u posljednje vrijeme lijepih vijesti koji stižu iz šibenske gimnazije , od brojnih aktivnosti učenika, posebnom tretmanu STEM – a, a posljednja je da je gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku postala  prva hrvatska škola kojoj je dodijeljena EXPERT STEM oznaka! Dodijelila joj je europska inicijativa STEM School Label, pod vodstvom Scientixa - najveće zajednice za STEM obrazovanje u Europi! 

No, poput hladnog tuša dolazi vijest da te srednje škole, po uspjehu na državnoj maturi prošle godine nema niti među prvih 30 u Hrvatskoj, a tu škole iz nekim manjih gradova poput Vrgorca, Koprivnice, Otočca ili Krapine.

Nema je niti među 15 najboljih  gimnazija i ostalih srednjih škola po uspjehu u matematici. Prema uspjehu iz tog predmeta je na 19. mjestu, a po rezultatima ispita iz Engleskog jezika je 11,a iz Hrvatskoj jezika je na 28 mjestu.

Susjedni Zadar i Split su puno bolji. Zadarska gimnazija je po općem uspjehu na 4.,a 3. gimnazija Split je druga u Hrvatskoj.

 
 
Objavljena je lista najboljih srednjih škola i gimnazija prema rezultatima državne mature u protekloj školskoj godini.
Podaci se odnose samo na rezultate državne mature iz matematike (obvezni predmet). Opći uspjeh iz svih obveznih predmeta na maturi (matematika, hrvatski, strani jezik) daje nešto drugačiji poredak.
Na vrhu je i dalje XV. zagrebačka gimnazija, bivši MIOC, čiji su maturanti prirodoslovno-matematičkoga programa lani opet rasturili na državnoj maturi. Rang listu najboljih škola u Hrvatskoj objavio je  Jutarnji list.
Značajan uspjeh ostvarila je Gimnazija Fran Galović u Koprivnici koja je na 12. mjestu najboljih škola u Hrvatskoj. To je velik skok u odnosu na prethodnu godinu kad su bili na 25. mjestu. I tu je riječ o prirodoslovno-matematičkom programu.
Gimnazija Josipa Slavenskog iz Čakovca pak završila je na devetom mjestu, što je svakako pohvalno, ali valja naglasiti kako su preklani bili drugi, odmah iza MIOC-a. Osjetan pad bilježi i Prva gimnazija Varaždin koja je završila na 21. mjestu (lani bila 12.).
Najbolje škole u Hrvatskoj prema uspjehu na matematici.

Najbolje škole u Hrvatskoj prema uspjehu na matematici

1. XV. ginnazija Zagreb

2. Srednja škola Vrgorac

3. III. gimnazija Split

4. Gimnazija A. Mohorovičića Rijeka

5. I. gimnazija Zagreb

6. Gimnazija L. Vranjanina Zagreb

7. Gimnazija Pula

8. Prva susačka hrvatska gimnazija

9. Gimnazija J. Slavenskog Čakovec

10. V. gimnazija Zagreb

11. Gimnazija Karlovac

12. Gimnazija F. Galović Koprivnica

17. Srednja škola Krapina

21. Prva gimnazija Varaždin

24. Gimnazija P. Preradovića Virovitica

 
Iz kategorije: Vijesti