Datum objave: 01. Ožujak 2023

DOBRE VIJESTI / Dva najdugovječnija projekta u šibenskom gradskom proračunu se u završnoj fazi

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređenje novog  parkinga na Vidicima i komunalno uređenje ulica Nova 7 i 8 u Njivicama su u fazi izbora izvođača radova, priopćili su iz gradske uprave Šibenika.

Grad Šibenik već nekoliko godina najavljuje uređenje parkirališta na Vidicima na takozvane „tri trake“ i izgradnju dijela ulica Nova 7 i Nova 8 u Njivicama te ih uvrštava u gradske proračune, ali do realizacije istih ne dolazi. Ipak, na najavu skorog početka radova ukazuje činjenica kako su upravo otvorene ponude za najpovoljnijeg izvođača radova u Novoj 7 i 8, te kako je za Vidike, nakon provedenog postupka javnog savjetovanja u sklopu javne nabave, natječajna dokumentacija poslana u Narodne novine.

Iako ovi projekti nisu financijski prezahtjevni, namučili smo se u svim njihovim fazama pripreme. Na Vidicima se zadnje zapelo radi par kvadrata, za izlaz s parkirališta nužno potrebnog, privatnog zemljišta, a u Njivicama su se projekti mijenjali četiri do pet puta radi susjeda koji bi se na terenu složili s predloženom trasom ulice, da bi u fazi uvida u lokacijsku dozvolu izražavali svoje nezadovoljstvo i protivljenje. Na kraju smo uspjeli sve zadovoljiti i posložiti dokumentaciju sukladno i propisima i željama stanara ili vlasnika parcela u tim dijelovima grada, no potrajalo je“, kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Otvorena ponuda za izgradnju i rekonstrukciju dvije od tri dionice ulica u Njivicama je na 90.707,06 eura. Nakon pregleda ponude, i ako ista bude u svim segmentima ispravna, Grad Šibenik će potpisati ugovor s izvođačem radova, nakon čega bi radovi počeli najkasnije u travnju ove godine. Za Vidike, u sklopu kojih se uređuje i osvjetljava 69 parkirnih mjesta s adekvatnim prometnim ulazom i izlazom, je procjena vrijednosti radova 66.700,00 eura, a izvođač radova bi se trebao znati krajem travnja. Svi novčani iznosi su bez PDV-a.

Sve što smo zacrtali, to i realiziramo. Nešto prije, nešto kasnije. Prije nego naši sugrađani ugledaju radnike i bagere, trebamo napraviti niz aktivnosti; od rješavanja prostorno-planske dokumentacije, izrade geodetske podloge, idejnog rješenja, idejnog projekta, očitovanja i potvrda tijela s javnim ovlastima, lokacijske dozvole, parcelacijskog elaborata, provedbe istog u katastru, rješavanja imovinskih odnosa, glavnog projekta, građevinske dozvole, izvedbenog projekta, izrade modela financiranja i održivosti, pronalaženja financijskih sredstva i prijave na europske natječaje do izrade dokumentacije za javnu nabavu i izbora izvođača radova. Svi ovi postupci traju doslovno godinama. U ovom procesu nam nerijetko odmažu pojedini naši sugrađani koji bi rado imali kompletnu infrastrukturnu opremljenost, ali na račun odricanja ili ustupaka isključivo svojih susjeda“, rezimirao je Mileta.

 

Iz kategorije: Vijesti