Datum objave: 27. Veljača 2023

Snijeg je zatrpao središnju Hrvatsku. Zatvoreni su svi cestovni pravci do Dalmacije. Šibenski HGSS spašava i pomaže na dionicama Obrovac - Gračac i Gračac – Knin

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Meteorolozi su točno, gotovo u minutu najavili kada će hladni val s obilnim oborinama, snijegom i olujnim vjetrovima stiži u Hrvatsku. Mnogi upozorenje meteorologa nisu shvatili ozbiljno pa je na autoputovima prema Dalmaciji i Kvarneru ostalo zameteno više od 100 vozila. Među zametenima je i 25 vozila čiji su vozači ignorirali znakove zabrane prometa zbog neprohodnosti cesta i olujnog vjetra. Hrvatska se doslovno u svega nekoliko sati našla u velikim problemima. Stotine putnika nije moglo ni natrag ni naprijed, ugostiteljski objekti duž putova nisu ih sve mogli primiti. U hotelima, svratištima i privatnom smještaju nije bilo dovoljno mjesta za sve pa su mnogi proveli noć u svojim automobilima ili u ugostiteljskim objektima, a pune ruke posla imali su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Na terenu su HGSS-ovic iz Ogulina, Karlovca, Gospića, Makarske, Zadra, Šibenika i Splita, a sve ostale stanice su u pripravnosti. Pripadnici HGSS-a i jutros se probijaju do putnika zametenih u snijegu.
HGSS-ovci iz Zadra, Šibenika, Splita i Gospića uspjeli su pomoći ljudima u kolonama na dionicama Obrovac - Gračac i Gračac – Knin i nastoje evakuirati putnike kod tunela Sveti Rok.I z MUP-a javljaju da je na DC 1, u blizini mjesta Otrić i Malovan, zaustavljena kolona od oko 100-tinjak vozila.
Ravnateljstvo policije angažiralo je dodatne policijske snage, a sinoć je dignut maksimalan broj policijskih službenika koji se brinu o sigurnosti te su na usluzi građanima na odmorištima i cestama. U Lici je na spašavanju i zbrinjavaju zametenih snijegom angažirana i Civilna zaštita.
HGSS iz automobila koja su ostala uz cestama cestama evakuiraju djecu, bolesne i slabe osobe, a ostalima se savjetuje da ostanu u svojim vozilima te da budu strpljivi i u slučaju potrebe zovu pomoć. Vrijeme je još uvijek vrlo opasno. Bura na riječkom području ruši stabla i grane. Oštećeno je više automobila i krovova. Najjači udar bure jučer je zabilježen na Krčkom mostu - 168 kilometara na sat. 

Iz kategorije: Vijesti