Datum objave: 25. Veljača 2023

VREMENSKE NEPRILIKE / Zbog "Zvijeri s istoka" DHMZ izdao posebno upozorenje, u zaleđu Dalmacije sutra snijeg

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsku bi tijekom subote trebala zahvatiti značajnija promjena vremena koju već nekoliko dana, uz niz upozorenja i specijalnih priopćenja, najavljuju meteorolozi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Prema najnovijoj prognozi koju su objavili u jutarnjim satima, prevladavat će većinom oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, osobito na istoku i u gorju. Krajem dana, uz osjetan pad temperature zraka, kiša će najprije u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg.

Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, a na Jadranu vrlo jako jugo. Sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak će okrenuti na sjeveroistočnjak, a potkraj dana na sjevernom Jadranu na jaku buru. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 13, a na moru od 13 do 16 °C. Navečer na kopnu osjetno hladnije.

DHMZ je pak naveo da bi u nedjelju na području Like i Gorskog kotara ponegdje moglo pasti i pola metra snijega. Za Zagreb i širu okolicu ne predviđaju više od deset centimetara, dok bi ga u Slavoniji i Dalmatinskoj zagori moglo biti i više od 15 centimetara. Tanji snježni pokrivač moguć je i u dijelovima Istre i sjevernog primorja. Za cijelu državu su putem Meteoalarma izdana upozorenja, ponajprije zbog jakog i olujnog vjetra, ali i zbog spomenutog snijega i kiše. Najopasniji se vremenski uvjeti očekuju u nedjelju na sjevernom i srednjem Jadranu, na kojem je na snazi crveni alarm zbog orkanskih naleta bure.

Meteorolog Bojan Lipovšćakza televiziju N1piše da je ova brza promjena posljedica prodora hladnog nestabilnog zraka sa sjevera koji nad europsko kopno povlači anticiklona koja stacionira nad Velikom Britanijom i polje niskog tlaka ciklone koja se razvija nad Sredozemnim morem. “Nad našim krajevima nalazi se granica hladnog zraka sa sjevera i toplog s juga koja se brzo premješta u obliku hladne fronte sa sjeverozapada prema jugoistoku”, pojasnio je.

Jutarnje temperature zraka u nedjelju u unutrašnjosti od -3 do 0, u planinskim krajevima oko -4, na sjevernom i srednjem Jadranu od 3 do 5, a na južnom i otocima oko 8. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 0 do 3, a na Jadranu od 5 do 8. Uz jak vjetar zbog visokog indeksa hlađenja osjet topline bit će do 5 stupnjeva niža temperatura zraka. “Pravi ugriz zime, kako bi ga Englezi nazvali Beast from the East (Zvijer s istoka)”, napisao je Lipovšćak i dodao da se zimsko vrijeme nastavlja i početkom sljedećeg tjedna kada će također povremeno u unutrašnjosti biti mogući susnježica i snijeg, a na Jadranu kiša.

Iz kategorije: Vijesti