Datum objave: 25. Veljača 2023

NASILJE PRESTAJE S TOBOM: Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježit će se 28. veljače u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija, Turističko-ugostiteljska škola i Gimnazija Antuna Vrančića organiziraju obilježavanje Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja prigodnim programom koji će se održati u Kući umjetnosti Arsen u utorak, 28. veljače 2023. s početkom u 11 sati.

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine i njime se ukazuje na prisutnost vršnjačkog nasilja među mladima koje za posljedicu može imati narušeno mentalno i tjelesno zdravlje mladih i njihovu socijalnu isključenost. 

Ove godine donesena je odluka o zajedničkom obilježavanju Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u javnom prostoru kako bismo povećali pozitivne društvene učinke ove kampanje.

U stvaranje programa obilježavanja slanjem likovnih radova učenika nižih razreda, uključile su se i osnovne škole (Osnovna škola Murterski škoji, Osnovna škola Vjekoslava Kaleba Tisno, Osnovna škola Vidici, Katolička osnovna škola, Osnovna škola Čista Velika).

U programu će nastupiti srednjoškolski glazbeni sastavi iz Turističko-ugostiteljske škole i Gimnazije Antuna Vrančića, a predstavit će se  video uradak učenika srednjih škola kojim se šalje snažna poruka svim mladih osobama da „Nasilje prestaje s vama!“.

 Također, stručne suradnice Gimnazije i Turističko-ugostiteljske škole izradile su i provele on-line upitnik koji pokazuje kako je čak 50% svih učenika nekad bilo izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja (najčešće verbalnom ili socijalnom) te kako je njih 30% bilo nasilno prema drugima.  Također, zabrinjava podatak kako dio učenika ne prijavljuje nasilje i o njemu ne govori zbog straha od ponavljanja nasilja ili socijalne isključenosti od strane vršnjaka. Detaljni rezultati provedenog ispitivanja bit će objavljeni nakon događanja i podijeljeni na društvenim mrežama i web stranicama škola.

U obilježavanju će sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić sa suradnicima, predstavnici Grada Šibenika te nastavnici i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola.

Na kraju samog događanja u Kući umjetnosti Arsen, učenici će pogledati film „Oblak“, redatelja Miroslava Sikavice iz 2011. godine o tragičnom stradanju Luke Ritza u Zagrebu koji je preminuo od posljedica vršnjačkog nasilja.

Program događanja:

 

10:45 – 11:00 – okupljanje sudionika

11:00 – otvaranje programa glazbenim nastupom učenika i učenica

11:05 – pozdravni govori

11:15 – prezentacija video uratka učenika srednjih škola i likovnih uradaka učenika osnovnih škola

11:25 – glazbeni nastup učenika

11:30 – prezentacija istraživanja o pojavnosti vršnjačkog nasilja u OŠ i SŠ Šibensko-kninske županije

11:45 – prikazivanje filma „Oblak“ - https://www.google.com/url?q=https://croatian.film/hr/films/31616&source=gmail&ust=1677400917955000&usg=AOvVaw02qwk3bGd6hI1kAYY6nmIz">Oblak | www.croatian.film, o tragičnom gubitku kolege, sina, prijatelja Luke Ritza koji je smrtno stradao od posljedica premlaćivanja 2008. godine u Zagrebu

13:15 – završetak programa

Iz kategorije: Vijesti