Datum objave: 20. Veljača 2023

ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA / Burić i Vidović tvrde da se pričom o kancerogenim spojevima na području bivšeg TEF -a želi osujetiti projekt "Batižele"

Diana Ferić
Diana Ferić
 Dvojica nekadašnjih oponenata, koji su kada se 2009. godine uređivala plaža Banj stajali na suprotnim pozicijama u vezi s njezinom zagađenosti odnosno nezagađenost, aktualni  šibenski gradonačelnik Željko Burić i saborski zastupnik socijaldemokrata Franko Vidović održali su danas zajedničku konferenciju za novinare kako bi opovrgnuli navode iz sinoćnjeg priloga u Dnevniku Nove TV da su u moru uz plažu i na zemljištu bivšeg TEF -a za zdravlje ljudi opasne kemijske tvari i PAH -ovi odnosno policiklički aromatski ugljikovodici koji su mnogostruko više od granice koju dopušta Europska unija. Složili su se da iza  te reportaže  nazvane ‘Ekobomba u srcu Šibenika – pronađen jedan od najkancerogenijih spojeva’ stoje velike brojke koje ništa ne znače  i netko tko želi spustiti cijenu zemljišta bivše Tvornice elektroda i ferolegura uoči raspisivanja obvezujućeg natječaja za taj prostor. Na konferenciji za novinare bile su i Lidija Bujas, voditeljica Službe ekologije Županijskog zavoda za javno zdravstvo iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Nina Kursar, direktorica tvrtke Batižele koja upravlja prostorom TEF-a. 
Gradonačelnik Burić je kazao kako su sve studije koje su izradile  relevantne institucije potvrdile da ni tlo ni more uz Banj nisu onečišćeni tvarima u opasnim količinama te je ustvrdio da u Hrvatskoj nema ni danas utvrđene gornje granice dopuštene količine PAH -ove. Kada je saniramo tlo na području TEF -a tada su uzeli nizozemske kriterije po kojima je gornja dopuštena vrijednost 100  mg PAH -a  po kilogramu. „Priznajemo da na području bivšeg Tef -a postoji samo jedna je neriješena lokacija s katranskom jamomom, ali ona se nalazi u betonskom sarkofagu za rušenje kojeg trebaju ozbiljni građevinski radovi pa ćemo to riješiti kada počne izgradnja objekata na tom području”, kazao je Burić. Potvrdio je da je od 2008. godine s terena bivšeg TEF -a odvezen sav otpad, a onaj koji je imao koncentracije do 1000 mg PAH -ova je uništen u pogonima GIRK Kaluna u Drnišu. 
Sve ostalo je kako su nam kazali stručnjaci bio bezopasan otpad koji je mogao bilo gdje odložiti, silikomanganske troska iskorištena je i kaos sastavni dio asfalta i betona. 
„2012. godine provedena je analiza površinskog sloja tla na područjima na kojima je prethodno bilo utvrđeno onečišćenje. Analize je proveo ovlašteni laboratorij Bioinstitut. Rezultati su pokazali da su na lokaciji zaostala još tri točkasta onečišćenja tla PAH-ovima koji prelaze granične vrijednosti iz Programa sanacije. Znamo i mi, ali i svi ostali da postoji još katranska jama koja će biti sanirana onako kako pokaže struka kad se teren počne izgrađivati. Istina je da je odobrena nova studija koja će ponovno ispitati kvalitetu tla i mora uz zonu TEF -a. Ja sam je odbio financirati iz gradskog proračuna jer vjerujem svim dosadašnjim studijama i jer sam legalist. Ona se izrađuje o trošku Europske banke za obnovu i razvoj”, dodao je Burić.
Franko Vidović mu je zahvalio što mu je da priliku da se obrati javnosti u njegovom uredu, na zajedničkoj konferenciji za novinare. 
„Plaža Banj je bila i moja ideja. Mi smo tada naručili relevantne studije koje su potvrdile da na tom području može biti plaža i nisam mislio da ću od te 2011. kada je objavljena studija koju je radio Institut Ruđer Bošković i koja je dostupna svima morati ponovno govoriti o nekim navodnih zagađenjima. Iza te studije stoji 7 doktora znanosti. Ispitivane su količine žive, cinka, olova bakra i drugih metala i sve je bilo u redu. Tadašnji župan Goran Pauk je sumnja u te studije pa je on naručio studiju koja je ispitivala PAH -ove koji se sada spominju i to je bilo sve na zadovoljavajućoj razini. Što mislite da su nađene nedopuštene vrijednosti da bi on to prešutio. Mislim da iza otvaranje ove teme o navodnoj zagađenosti tla i mora kod plaže Banj i na području bivšeg TEF -a stoji netko tko želi spriječiti napredak Šibenika koji je očit, a investicije na tom području će našem gradu dati još jači zamah”, ustvrdio je Vidović. 
Na pitanje jesu li sadašnji HDZ -ovi dužnosnici koji vode grad Željko Burić i Danijel Mileta u vrijeme uređivanja plaže Banj govorili o opasnim tvarima i zagađenju odgovorio je Danijel Mileta.
„Ja sam bio tada u predizbornoj kampanji kada smo o tome govorili. Mi nismo tvrdili da je more zagađeno. Mi smo tražili sano analizu PAH ova i kada su ispitivanja bila zadovoljavajuća na tome smo stali. Ovdje je riječ o tome da se podatci prenapuhali i bez razloga proglasili opasnim za zdravlje, a zapravo sve kako bi se snizila cijena zemljišta i  kako bi se osujetio međunarodni natječaj”, istaknuo je Mileta. Burić je izrazi sumnju u dobre namjere Nove TV jer, kako je kazao, nisu konzultirali stručnjake koje su radili dosadašnje studije nego su naručili neko neformalni ispitivanje bez da su se javili Gradi i tvrtki Batižele
Lidija Bujas je govorila o tome da redovita mikrobiloška ispitivanja kvalitete mora na Banju pokazuju da je more špogodno za kupanje. 
U redakciji Nova TV odbijaju takve insinuacije. Objašnjavaju kako im je javio znanstvenik iz Dubrovnika i upozorio  na opasnu situaciji s PAH -ovim u moru ispred Banja.Kažu da su potom naručili istraživanje od jednog privatnog  laboratorija iz Rijeke i jučer objavili rezultate, a nastavak slijedi večeras.
Iz kategorije: Vijesti