Datum objave: 17. Veljača 2023

JASMIN KLARIĆ : Prijetnje Josipi Rimac, ako ih je bilo, mogao je slati samo netko tko je formalno ili neformalno moćan

Diana Ferić
Diana Ferić

SlučajJosipe Rimac, uhićene još u davnom svibnju 2020. godine, pomalo dobija razmjere potencijalno najveće afere u povijesti Hrvatske. I ne, ne radi se tu o inkriminacijama koje se bivšoj visokopozicioniranoj dužnosnici iz redova HDZ-a stavljaju na teret, od navodnog sređivanja zapošljavanja i polaganja ispita, pa sve do primanja mita, piše Jasmin Klarić na portalu Telegram.hr.

Iako su obje (zasad još nepravomoćne) optužnice u kojima se spominje Rimac gotovo rendgenska snimka funkcioniranja vertikale vlasti u jednom ozbiljno nefunkcionalnom i korumpiranom sustavu, ono o čemu je bivša kninska gradonačelnica govorila sinoć na RTL-u je potencijalno daleko, daleko gore. Ukratko, ako su stvari koje joj USKOK stavlja na teret bomba, onda su prijetnje o kojima je ona pričala – nuklearna katastrofa.

Ne boji se, ni ne srami poruka

Naime, Rimac je u prvom razgovoru za medije nakon dvije i po godine kazala kako je njoj, ali i njenim prijateljima i članovima obitelji netko u poštanske sandučiće ubacivao papire sa sadržajem njene telefonske komunikacije s ljudima s kojima je bila, kako je rekla, “u nekakvom prijateljskom ili poslovnom odnosu”.

Štoviše, tvrdi da je bilo i s prepaid telefona (čije je vlasnike, ako su imalo oprezni, vrlo teško locirati) poslanih dvjestotinjak poruka sa screenshotovima sadržaja iz njenog mobitela. Poruke o kojima je govorila nisu se ticale predmeta inkriminacije od strane istražnih tijela. Rimac smatra da joj je time poslana jasna poruka: “Ako budete govorili imamo i mi što pokazati”. Prijetnje je, kaže, prijavila nadležnim tijelima, tvrdi da se ne boji, niti srami sadržaja tih poruka.

O čemu se točno radi u tim porukama kojima se navodno ucjenjivalo Josipu Rimac, a kojih se ona ne boji, niti srami, ovdje nema smisla špekulirati. Činjenica je da ih je ona doživjela kao prijetnju.

Simpatije javnosti nisu neka valuta

Postoje li uopće te poruke i te ucjene, druga je stvar. Rimac je u neveseloj pravnoj situaciji, suočena s ozbiljnim korupcijskim optužbama i svaka zamisliva taktika njene obrane nije – nezamisliva. Međutim, što bi ona točno dobila u svom slučaju da izmisli nepoznatog nekog koji joj prijeti sadržajem njenog telefona koji bi je trebao preplašiti ili posramiti?

Simpatije javnosti kao žrtva nekog mnogo moćnijeg? Možda, ali u sudskom procesu simpatije javnosti – čak i kad bi ih Rimac nekim čudom uspjela dobiti – i nisu neka valuta. Izazivanje straha kod nekog tko bi mogao utjecati na ishod pravosudne bitke koja je čeka? Možda, ali ako se netko mnogo moćniji ima razloga bojati njenog svjedočenja, onda će se bojati i bez priče o prijetnjama koji dolaze u poštanske sandučiće Josipe Rimac i ljudi iz njenog okruženja.

Rimac može prijetiti samo netko vrlo moćan

Ukoliko pak Rimac nije cijelu priču o prijetnjama sadržajem njenog telefona izmislila – a čvrstog motiva za tu laž, evo, nije lako pronaći – onda smo usred olujne afere za koju je bjesomučno i nezakonito lobiranje za projekt prijateljskog investitora ili sređivanje polaganja državnih ispita lagani, gotovo osvježavajući povjetarac. Dakle, bivšoj državnoj tajnici koja je, očito, imala veze na sve strane u cijeloj vladinoj i stranačkoj strukturi netko prijeti sadržajem izvučenim iz njenog telefona. Tko ima pristup tom sadržaju? Isključivo institucije i tijela istrage.

Još jasnije, prijetnje Josipi Rimac mogao je poslati samo netko tko je imao uvid u ono što su istražna tijela izvukla iz njenog telefona. Radi se, očito, o nekom tko je ili formalno ili neformalno izrazito moćna osoba u ovoj zemlji i tko se osjeća potencijalno ugroženim onim što Rimac zna i što bi mogla ispričati. I tko je voljan prijetiti joj sadržajem njenog telefona kojeg se ona “ne boji, niti srami”. Mrak koji kulja iz ove priče, dakle, toliko je prijeteći gust da skoro izaziva dezorijentaciju i mučninu.

Šutnja ‘nadležnih tijela’

Nadležna tijela, kojima je Rimac – bar tako tvrdi – govorila o ovim prijetnjama, nisu se oglasila. Pardon, oglasio se DORH i to dvaput, oko njenih tvrdnji da je o vjetroelektranama razgovarala i s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek i njenim prethodnikom Dinkom Cvitanom. No, o prijavljenim prijetnjama sadržajem telefona koji je u njihovom posjedu – nisu dosad rekli ni slova.

Iz kategorije: Vijesti