Datum objave: 13. Veljača 2023

ČIJA JE BRIGA OTPAD U MORU? / Udruga Argonauta čisti podmorje otoka šibenskog arhipelaga i postavlja pitanje: Otpad u moru, čija je to briga?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga Argonauta u sklopu projekta „Eko dotok na otok” koji financira Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, čistiti podmorje otoka šibenskog arhipelaga i uz akcije čišćenja organizira edukativne radionice za djecu te tematske okrugle stolove na kojima se raspravja o problematici zagađenja mora otpadom i zaštite mora od otpada. Na okruglom stolu „Otpad u moru, čija je to briga?” koji je održan u Vodicama uz aktiviste Udruge Argonauta i predstavnike općina na čijem se području nalaze otoci oko kojih Argonauta čisti podmorje od otpada sudjelovali su i predstavnici ronilačkih klubova Šibenik i Roniti se mora, LAG-a More i FLAG-a Galeb.
Središnja tema okruglog stola bila je migracija otpada kojeg nose morske struje te gomilanje tog otpada na nepristupačnim mjestima na obali i velikim morskim dubinama. Uklanjanje i vađenje tog otpada složen je i skup posao koji bi aktivisti Argonaute i eko ronioci volonteri mogli riješiti kada bi imali veću potporu odnosno kada bi jedinice lokalne samouprave na čijim područjima djeluju platile punjenja ronilačkih boca, goriva i druge tehničke troškove te kada bi prihvatile programe edukacije o mogućnostima financiranja takvih akcija kroz raspoloživa proračunska sredstva i sredstva donatora. Na okruglom stolu „Otpad u moru, čija je to briga?” jedinice lokalne samouprave potaknute su na izradu mapa i kontinuirano ažuriranje lokacija gomilanja mskog otpada putem aplikacija ili nekog drugog alata pomoću kojeg je moguće dobiti podatke o mjestima koje ugrožava otpad i količinama koje treba uklanjati. Takav protokol za čišćenje otpada iz mora postoji, upozoreno je u Vodicama, ali ga treba unaprijediti i sistematizirati te kontinuirano raditi na edukaciji, podizanju svijesti o ugroženosti mora otpadom te sustavno organizirati akcije čišćenja mora i podmorja.

Iz kategorije: Vijesti